torsdag 30 augusti 2012

Don't forget, God bless our troops

Idag fastnade mina ögon på ett ställ på bokhandelns barnavdelning. Jag skrev i mitt förra inlägg att det finns mycket militär litteratur. En del även på barnavdelningen. Denna bok, Don't forget, God bless our troops av Jill Biden, handlar om en familj vars pappa åker på utlandsuppdrag som soldat. Huvudpersonen är dottern (i 7-års åldern) vill förstås inte att pappa åker, men de förklarar för henne att hon ska vara stolt att ha en pappa som kämpar för landet. De pratar med varandra på Skype och dottern uppmanas kämpa på i skolan och med simningen för pappas skull så att han kan vara lika stolt över henne som hon är över honom. Till slut kommer som tur är pappa hem....

I Sverige har vi liknande böcker för barn som förlorat närstående, har sjuka eller missbrukande i sin närhet. Men jag har inte sett någon liknande litteratur för de som har föräldrar som gör tjänst för nationen. Jag ser boken som en spegling av det Amerikanska samhället och de värderingar som råder här, inte minst med rubrikens "God Bless". Man är verkligen en hjälte när man åker ut som soldat för nationen.  I US Army är drygt 500 000 soldater i aktiv tjänst, så det är inte alls ovanligt att familjer splittras när någon i familjen åker på uppdrag.

Boken är skriven av vicepresidentens (Joe Biden) fru, alltså USAs "Second lady". Jill Biden är professor i engelska och den enda vicepresidentsfrun genom tiderna som fortsatt jobba vid sidan av representationen som makens jobb medför. Hon är mycket engagerad i bland annat förustättningarna för arméfamiljer, vilket denna bok är en yttring av.

2 kommentarer: