torsdag 13 december 2012

The Hobbit av JRR Tolkien, illustrerad av David T Wenzel

Det är ju The Hobbit-feber över hela världen och jag håller på att läsa denna mycket vackra serieutgåva av klassikern, som på svenska heter Bilbo.

Illustratören heter David T Wenzel och illustrerar framförallt sagor. Jag tycker verkligen att han träffar helt rätt med sina vackra illustrationer. En del är rena akvareller med mjuka, flödande färger. Andra är mer distinkt ritade med tusch som färglagts med akvarell. Detaljerade illustrationer som stämmer väl överens med Tolkiens beskrivingar i böckerna.

De harmoniska scenerna är så ljusa och milda. De mörka scenerna så svarta och dramatiska. Sidorna är väl upplagda, både vad gäller den berättade historien och illustrationerna. Det kan vara helt olika stämning på uppslagen, men det är aldrig en blandning av mörka och ljusa illustrationer på samma sida. Det är onekligen lätt att sugas in i Tolkiens förtrollade värld med Wenzels illustrationer.

Jag önskar verkligen att hela Ringen-trilogin fanns med Wenzels illustrationer, men tyvärr verkar så inte vara fallet. Och tyvärr verkar inte någon av de böcker som Wenzel illustrerat vara utgivna på svenska, men det finns flera engelska titlar att beställa på t ex Bokus och Adlibris.

Denna utgåva rekommenderar jag till dem som kan läsa engelska hyggligt, sonen på 9 år sögs totalt in i den och läste ut den på kanske 10 timmar. Definitivt en lämplig julklapp till barn eller tonåringar som gillar fantasy och vill läsa på engelska! Och klart läsvärd även för vuxna. Om inte annat kan man njuta av de vackra bilderna.....

Kolla gärna in illustratörens hemsida: http://www.davidwenzel.com/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar