söndag 2 december 2012

Vintrig iskall spänning

I helgen kom snön, i veckan kommer kylan. Några spännande iskalla böcker jag verkligen rekommenderar kommer i detta inlägg. Alla böckerna är bra böcker, men dessutom utspelar de sig på nordkalotten och i dem fångas iskylan i ord och handling.

Kautokeino, en blodig kniv av Lars Petterson läste jag tidigare i höst och skrev om här. Boken utspelar sig i Kautokeino och fjällmarkerna däromkring. En deckare helt i min smak. Och fruktansvärt kallt är det hela tiden.

I vargars följe av Stef Penney läste jag förra vintern och skrev om här. Mord på en pälsjägare. Jag fascinerades av denna historiska roman i Alaskas utmarker. Och om vi med våra moderna dun- och goretexkläder fryser nuförtiden, vad de måste frusit om vintrarna i Alaska i mitten av 1800-talet.

I isens grepp av Gay och Laney Salisbury - den dramatiska jakten på difteriserum, Alaska 1925 är det riktiga guldkornet i denna samling iskalla spänningsromaner. En sann historia jag läste för några år sedan. En difteriepidemi bryter ut mitt i vintern i den lilla isolerade staden Nome i norra Alaska. För kallt för alla andra transportmedel än hundspann. Närmsta difteriserum finns 100 mil bort. Staden räddas genom att man lyckas arrangera en hundspannstafett, en helt fantastisk historia och bragd

3 kommentarer:

  1. Sammanträffande: Just i staden Nome utspelar sig delar av "Revolvern" - också den en iskall bok, se föregående inlägg!

    SvaraRadera
  2. Den sista låter spännande. Har inte läst någon av dem.

    SvaraRadera
  3. I isens grepp är mycket bra och på riktigt!

    SvaraRadera