söndag 24 oktober 2021

Tannie Marias recept på kärlek och mord av Sally Andrew

Trevlig sydafrikansk feelgooddeckare. Tannie Maria, afrikand som lagar god mat i sitt hus där hon njuter av utsikten över och doften från velden. Hon besvarar läsarbrev i lokaltidningen med recept. Det sker mord i den lilla staden och den lilla redaktionen på tidningen där hon jobbat kan inte låta bli att lägga sig i utredningen.

Berlin och Historiska Berlin

Berlin. En stadsguide från Karavan Puls, skrifter om Berlin av en rad journalister. En samling intressanta reportage om Berlin som tillsammans blir en slags reseguide men ändå inte. Staden blir till liv i olika vinklar och vrår. Jag gillar det jag läser. Finns även stadsguider skrivna om London och New York.

Historiska Berlin. Reseguide till andra världskriget och Kalla Kriget. Det går inte att komma ifrån att skuggorna från dessa krig präglar Berlin för en besökare. En systematisk och udda reseguide till många historiska platser på detta tema. 

lördag 23 oktober 2021

Factory summers av Guy Delisle

En riktig högtidsstund att läsa Guy Delisle senaste. Denna gång om somrarna på massafabriken i hemstaden i Quebec. 

A tribute to the summer job.

torsdag 14 oktober 2021

Stasiland av Anna Funder

En riktigt bra bok av den australiensiska journalisten Anna Funder. Hon intervjuar och skriver om människorna i det forna DDR, de som var Stasi och de som utsattes för Stasi. 

Lätt skrivet om ett tungt ämne.

tisdag 12 oktober 2021

Falskspel av Philip Kerr

Första delen i en trilogi kalllad Berlin Noir. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka. Intressant att läsa om Berlin på 30-talet. Men det är lite för utstuderat skämtsamma dialoger och ständigt nya konstaplar som ska bråka med privatdeckare Gunther. Jag hänger inte med i alla turer till slut.

tisdag 5 oktober 2021

Hemligheter i sommarnatten av Lisa Kleypas


Det är förstås lite Julia Quinn varning här. Och Julia Quinns succe är säkert anledningen till att storsäljande romanceförfattaren Lisa Kleypas nu översätts och ges ut på svenska. Jag kommer sannolikt läsa hela den här "Wallflowerserien" när de ges ut. Bara biblioteket hakar på och tar hem dem. Och de fyra panelhönorna i serien kommer med 100 % säkerhet att bli lyckligt gifta. 

Vad den här boken handlar om. Extremt fattig adelsfröken behöver gifta sig och upp dyker en extremt rik icke-adelsman.

söndag 3 oktober 2021

Som i en dröm av Julia Quinn

En ny serie från Julia Quinn

Samma lika. 

Vi följer istället familjen Smyhe-Smith och fröknar i kvartetten som inte kan spela. Kvartettens soarer besöktes av familjen Bridgerton.