söndag 28 april 2024

Mjölk och människor av Matilda Josephson

Mjölk och människor är en serieroman om udda karaktärer i en livsmedelsbutik iakttagna av den serietecknande kassörskan. 

Tema mjölk I


Skymning 41 av Kjell Westö

Jag har många favoritförfattare och jag konstaterar att Kjell Westö förblir en av dem.

Jag tycker väldigt mycket om den här romanen. 

Henry och Mollys kärlek.  Helsingfors. Finland. Vacklande. Sökande. Sanningen. Vinterkriget. Mellanfreden.  Sommarkriget som övergår i Fortsättningskriget. 


lördag 27 april 2024

Mrika från Pristina i Kosovo och Jozsef från Ghimes i Rumänien

De två lättlästa barnböckerna blev två korta besök i Kosovo och Rumänien. Böckerna är 20 år gamla och det märks. Särskilt skildringen från Pristina i Kosovo. Återuppbyggandet efter kriget dominerar. Men kanske är även skildringen från Rumänien föråldrad i skildringen av en jordbrukande familj. 

Serien om barns vardag runtom i världen är jättefin. Inga pekpinnar. Jag har läst många av dem genom åren. Men det var ett tag sedan nu.

Kosovo och Rumänien i Östeuropautmaningen 

tisdag 16 april 2024

Kallt nog för snö av Jessica Au

En kvinna åker till Japan med sin mor på en semesterresa. Berättelsens upplägg tilltalar mig. Relationen, tillbakablickarna och reflektionerna står i centrum och är dem som boken kretsar kring. Men resan och utforskandet av det nya ikring dem driver berättelsen framåt. Stillsamt. 

torsdag 11 april 2024

Danserskan på Izu och Varmbadhusen av Yasunari Kawabata

Två korta romaner i en tunn häftad bok. Boken utspelar sig i onsenmiljö på den japanska landsbygden någon gång på 1920-talet.  

Det är olika berättelser men de hänger ändå ihop genom miljöerna. Verkligen fina berättelser i en vacker men mörk och fattig verklighet. Vacker och oskyldig är Danserskan. Mörk, sorglig och trasig är Varmbadhusen. Språket är lätt. Som stora fallande snöflingor i höströda japanska berg. 

Jag förstår att Yasunari Kawabata fått nobelpriset. Det glädjer och förvånar mig att det inte var tungläst och krångligt.

onsdag 10 april 2024

The mistake, The score och The goal av Elle Kennedy

Jag har rasslat genom de sista tre delarna i Elle Kennedys romance kvartett under vårvintern. De är alla lika lättlästa som ettan och väldigt lika varandra. Hockeykillar och duktiga flickor.  Lättsam skildring av collegetillvaron men självklart är det alltid något som komplicerar.

lördag 6 april 2024

Gata utan namn av Kapka Kassabova

I bok efter bok öppnar sig Östeuropa för mig. I denna bok lär jag känna Bulgarien genom en överraskande  intressant och givande läsupplevelse. Bulgarien får en plats i relation till sina grannländer och resten av Europa.

Kapka Kassabova berättar humoristiskt och vemodigt om sitt barndoms Bulgarien och om åren då det brast och familjen kunde lämna landet. Hon berättar också om Bulgarien idag under sina resor tillbaka till landet. Hon betraktar, minns, jämför och värderar när hon besöker städer, byar, sina gamla vänner och äldre släktingar i olika delar av landet. 

Riktigt bra.

Bulgarien i Östeuropautmaningen

måndag 1 april 2024

Ljuset från Jodhpur av Mikael Bergstrand

Jag är inte inte alls road av själva "Jakten på den försvunna diamanten" storyn i den här lite för långa boken. Men precis som i de andra delarna i Mikael Bergstrands serie om småtråkige Göran och den överdrivna kompisen Yogi så är det de skruvade sidospåren i dialoger och träffsäkra iakttagelser som är behållningen. 

Klubben av Matilda Gustafsson

När det begav sig och Svenska Akademin föll ihop följde jag det hela timme för timme. Åtminstone under en period hände något dag för dag som media rapporterade om. Jag trodde jag var trött uttjatad på skandalen men Matilda Gustafsson beskriver skickligt händelserna och sitt eget gräv om kulturprofilen.