onsdag 13 december 2017

Problemet med får och getter av Joanna Cannon

Klart intressant och lite annorlunda läsning. Svårdefinierad. Lite motstånd. Kanske var den lite för lång för mig? Bokklubbens val och jag är verkligen glad för det valet.

söndag 3 december 2017

Sorgsna hjärtans trädgård av Abbi Waxman

En sorg och en trädgårdskurs och en rad sympatiska karaktärer kring den. Bra och rolig läsning. Det mest utmärkande för den här kaliforniska feelgooden var att den var så rolig. Lyckade dialoger och särskilt i relationen till barnen.  Men varför ska den svenska översättningen av titeln The garden of new beginnings bli så intetsägande. Måste ordet hjärta klämmas in av någon slags princip jag inte förstår?

Entry Island av Peter May

Detta var en bok jag verkligen ville tycka om eftersom jag gillade Lewistrilogin så mycket. Större delen av boken är dock ganska seg och jag känner mig mest trött på kriminalare med personliga problem. Det tar sig litet mot slutet det måste jag ge boken trots allt men på det hela taget nja.

Fint folk av Julian Fellowes

Riktigt rolig läsning om fint folk i Storbritannien och om de där som aspirerar på att bli fint folk. En träffsäker humoristisk satir. Läsvärd för alla som vurmar för de historiska romantiska skildringarna i den engelska tid som var på gamla gods och herresäten. Denna roman utspelar sig dock i nutid.

söndag 26 november 2017

onsdag 22 november 2017

Hostage av Guy Delisle

Jag har inga ord värdiga den här grafiska romanen. Men är det någon som kan återge fyra månaders isolering som kidnappad i Tjetjenien så är det Guy Delisle.

Upplevt av Christofe Andre, Administratör Läkare utan gränser, Tjetjenien, 1997.

tisdag 21 november 2017

The Portent 1 De dödas rike och Tecken i skyn av Peter Bergting

Jag har upptäckt Peter Bergtings fantastiska fantasyteckning genom hans båda grafiska romaner The Portent och och den efterföljande fristående fortsättningen Tecken i skyn.  Koreansk och nordisk mytologi. Kanske det. Men ett magiskt skräckingivande öde land är det utan tvekan. Jag ska utforska mer.

Jag blir bl.a väldigt sugen på nyutkomna  The Dark North, där Peter Bergting är en av författarna/tecknarna. "features five unique tales ranging from Norse mythology to apocalyptic science fiction"

www.bergting.com

lördag 18 november 2017

Född till hjälte av Rick Riordan

Inför Rick Riordan känner jag tacksamhet, liksom jag gör inför alla andra författare som lyckas skriva de där böckerna som verkligen griper tag i barn och får dem att vilja läsa mer och mer. Som skriver så att barn vill spara på böckerna så att de räcker längre. Men som barnen sen ändå inte kan motstå, så de blir snabbt lästa ändå. Själv kommer jag inte läsa fler än denna bok i den långa serien. Och det tog ett tag innan jag läste ut den. Det är lite för långt och detaljerat för min smak, men så är jag ju inte 9-12 år gammal heller. Men hur den grekiska mytologin används är roande och det är föredömligt bildande för läsaren oavsett ålder.

måndag 13 november 2017

Den som stannar, den som går av Elena Ferrante

Tredje delen suger tag i mig än starkare än de tidigare två, likväl tyckte jag bättre om både ettan och tvåan. Just nu funderar jag på om jag måste låna den avslutande fjärde bums och riskera att jag hetsläser den eller om det är en paus och lite distans jag bäst behöver. Jag röstar på det senare.

fredag 10 november 2017

Eldstorm av Nevada Barr

Dags för ännu en Anna Pidgeon deckare, mina favoritdeckare som alla utspelar sig i olika amerikanska nationalparker.

Anna är fortfarande stationerad i Mesa Verde National Park där den förra boken Ond vind utspelade sig men hon har som så många andra NPS-, FS- och BLM- anställda engagerats i bekämpningen av en skogsbrand i Lassen National Park i norra Kalifornien. Anna arbetar som sjukvårdare och säkerhetsansvarig. Anna är dessutom till yrket brottsbekämpande ranger, vilket väl kan likställas med nationalparkernas egen polisstyrka.

Anna och hennes kollega behöver gå för att hämta en skadad brandman när en plötslig ändring i vädret gör att brandmansstyrkan överraskas av en eldstorm. De tar sig till en uttorkad flodbädd och lyckas med nöd och näppe överleva infernot. Men inte alla, någon har mördats med kniv under de kritiska minuterna. Hur är det ens möjligt. Väderomslaget medför dessutom starka vindar, dimma och minusgrader. Branden släcks men farorna är inte över. De fallna träden på tillfartsvägen och den täta dimman omöjliggör en räddningsaktion utifrån. De överlevande är isolerade och en av dem är en mördare. Upplagt för drama. Och det är något med det där när två sorters drama korsas. Både överlevandedramat och själva mordramat. Det blir riktigt bra.

Eldstorm är den sjätte boken om Anna Pidgeon i svensk översättning och den fjärde i serien om Anna Pidgeon. Jag som helst läser böcker i den ordning de skrivs och ges ut på originalspråk hoppas förstås på att den femte boken blir den sjunde på svenska. I så fall bär det av till Cumberland Island National Seashore utanför Georgia kust härnäst. Totalt finns - än så länge - 19 stycken deckare med Anna Pigeon i huvudrollen.

Jag stortrivs med att besöka en massa olika amerikanska nationalparker genom dessa böcker. Det är betryggande att jag har många kvar att läsa och att Nevada Barr fortfarande skriver och ger ut nya böcker i serien.

Läs mer på Nevada Barrs hemsida här, på Hoodoo förlag här och på Böcker emellan här.

Boken är ett recensions ex från Hoodoo förlag.

torsdag 9 november 2017

Gilead av Marilyn Robinson

Stillsamt och sorgsamt. Om en gammal mans reflektioner till sin unge son, kring livet som var och den han själv var. Underbart språk.

tisdag 7 november 2017

Hjärnstark. Hur motion och träning stärker din hjärna av Anders Hansen

Ut och spring!

Andra böcker som inspirerar till löpning; Haruku Murakamis Vad jag pratar om när jag pratar om löpning, Markus Torgebys Löparens hjärta och Christopher McDougalls Born to run.

Lou! av Julien Neel

Vi har också i min seriekampanj gett oss i kast med Lou! Ännu en fransk serie. Tidigare seriestrip i KP och så tydligen med på SVT Barnkanalen. Två lästa, vi kommer låna fler. Totalt sju album verkar det som.

söndag 5 november 2017

Det var en gång i Frankrike av Fabien Nury

Herr Josephs imperium, Korparnas svarts flykt och Polisens heder. En serie till i min kampanj. Om den judiske mångsysslaren Joseph Joanovici i andra världskrigets Paris. Föräldralös, Invandrare, Skrothandlare, Miljardär, Kollaboratör, Motståndsman sammanfattar baksidetexten honom. Sex delar. Tre har jag läst så här långt. Jag gillar den här sortens grafiska historiska romaner.

Den glädjelösa ön av Enrique Fernandez

Jag har gjort ett ryck vad gäller läsning av grafiska romaner. Först ut var Den glädjelösa ön av Enrique Fernandez. En roman som vänder sig till unga och vuxna och som i mycket påminner om Hayao Miyasakis filmer. Lite svår att förstå sig på för yngre läsare gissar jag. Mörkt, vackert, gåtfullt, hoppfullt.

lördag 4 november 2017

Utan dina andetag av Karin Aspenström

Utan dina andetag är en kort, lättläst och intensiv bok om en relation i upplösning med en resa i Indien som kuliss. Klart läsvärd.

Får mig att tänka på Att förlora Gemma av Katy Gardner som jag läste för många år sedan. Också där en relation, en kompisrelation, i upplösning på resa i Indien.

Flickorna på englandsbåten av Lone Theils

En helt ok deckare som utspelar sig mest i London och lite på den engelska landsbygden och lite i Danmark. En hel del känns lite långsökt, men ändock, det blir en bra deckare av det Jag gillar att läsa om livet som utsänd i London. Jag fortsätter gärna läsa om journalisten Nora Sand. En till har kommit ut.

tisdag 24 oktober 2017

Shenzhen: A travelogue from China av Guy Delisle

Det var den sista. Den sista av Guy Delisles travelogues. Så bra. Jag vill ha mer. Men det finns inte fler. Nu. Pyongyang, Jerusalem, Burma Chronicles, Shenzhen är nu alla lästa.

Hostage från i år väntar. Men det är en helt annan sorts grafisk roman. Och Guy Delisle har även tecknat/skrivit en rad böcker om sitt föräldrarskap. Dags för inköpsförslag till mitt bibliotek?

Krigets vindar över Cavendon Hall av Barbara Bradford Taylor

Jag fortsätter läsa böckerna i Cavendon Hall serien. Brittisk överklass. Brittiskt klassamhälle. Lite Downton Abbey. Lite Huset Eliot. Men jag har svårt för att det är så otroligt många karaktärer som ska följas parallellt. Det skrapas lite på ytan här och där. Men det är lättläst och flyter på.

onsdag 18 oktober 2017

Edenbrooke av Julianne Donaldson

Självklart måste jag läsa denna bok. Samma miljöer som Jane Austens hjältinnor rör sig i. Trivsam läsning rakt igenom. Och det tycks komma fler om 1820-talets engelska överklass av Julianne Donaldson. Blackmoore kommer ut i höst.

Debbie Macombers Dakota serie

Jag fortsätter utforska den amerikanska landsbygdsromantiken, dvs small town  contemporay romance.

Av en slump stötte jag förra året på två av genrens stora Robyn Carr och Debbie Macomber. Eller egentligen kanske det inte var så mycket slump. Ju större storsäljare desto fler tryckta böcker i omlopp och desto sannolikare att jag stötte på dem. Nåväl. Dessa författare introducerade mig i genren. Jag har alltså förutom läst böcker i Robyn Carrs Thunder Point även läst de tre böckerna i Debbie Macombers Dakotatrilogi.

I 1:an flyttar sydstatslärarinnan  Lindsey till det lilla samhället Buffalo Valley på North Dakotas landsbygd, där hennes mamma vuxit upp. Väl där möter hon självklart kärleken, en ung bonde. I 2:an har hon lyckats locka dit sin bästa vän Maggie som också hon startar om sitt liv samt den lilla lanthandeln i byn. Tillsammans betyder de mycket för att ge den lilla utflyttningsorten tillbaka hoppet om framtiden. I 3:an följer vi en ranchägardottern Margarets jakt på kärleken. Och genom alla tre böckerna följer vi även några andra familjers öden i den lilla staden.

På det hela taget lättläst och charmigt.

söndag 1 oktober 2017

Strandcaféet av Lucy Diamond

Gullig feelgood bok. Ett ärvt strandcafé i Cornwall.

Evighetsbarnen av Beate Grimsrud

En bok jag inte blir klok på. Dessa ensamma, udda eller kanske helt normala människor. Tyvärr missade jag snacket i min bokklubb om just denna bok. Mycket att diskutera och fundera kring. Kanske tar jag upp den till diskussion igen nästa gång vi träffas...

lördag 23 september 2017

Det perfekta skottet: En polismans berättelse om gripandet av Sveriges värsta massmördare Mattias Flink av Olavi Blomfjord


Om den där stilla, overkliga sommarmorgonen i Falun i juni 1994. Allt var över när Falun vaknade. Istället kontrasten mellan den ljuva försommaren och den chockerande mardrömmen. Men boken handlar även om Olavi Blomfjords kristna tro och hur den påverkar honom som polis. Om förlåtelsens kraft. Det är en enkel rättfram bok. Kort och lättläst. Och dramatisk. De 47 minuterna, som avslutas med det perfekta skottet.

Sanningens ögonlick av Kristin Hannah

Den här boken kom ut 2009 på svenska. Den känns bekant och jag misstänker starkt att jag läst den förut. Men det var så pass länge sedan att jag glömt det mesta. Jag gillar de flesta av Kristin Hannahs böcker men hennes böcker är också den sort jag glömmer. Nu verkar boken ges ut på nytt.

Tre systrar och en hästgård någonstans i The Pacific Northwest.

fredag 15 september 2017

Her hesitant heart av Carla Kelly

Ännu en Western Historical Romance bok. Susanna anländer till Fort Laramie i Wyoming under brinnande indiankrig för att arbeta som lärararinna. Lika charmig som övrigt jag läst i genren och min kunskap om den amerikanska västern och kvinnornas villkor byggs sakta upp om än genom de romantiska glasögonen.

Shirley Kennedy's Women of the West serie

Japp. En av mina nyupptäckta romance genrer är Western Historical Romance. Dessa utspelar sig antingen före eller efter The Transcontinental Railroad var fullbordad. Vilket innebär att kvinnorna anländer västerut antingen med ett Wagon Train eller kliver av på en station någonstans mellan Nebraska och Californien.  I Women of the West serien söker de av olika skäl en bättre framtid via en farlig resa västerut på ett Wagon Train. Hjälten är ofta en stark godhjärtad äventyrare, drifter, vägvisare, f.d gunslinger osv... Det är tycker jag överlag charmig vilda västern läsning.

Lassie av Eric Knight

Högläsning av Lassie rekommenderas. Åter är det fantastiskt hur bra det fungerar att läsa de gamla barnklassikerna högt. Bra böcker håller. Även om det omoderna och gammelmodiga språket kan ha svårt att konkurrera i barnens egen läsning, så finns tålamodet att lyssna vid högläsningen.

Inte för nära av Coleen Oakley

Inte för nära är en lite gullig romantisk feelgood om en kvinna som är allergisk mot andra människor. Ytterst ovanlig allergi. Finns inte i verkligheten. Jag har lite svårt för en sådan tillspetsning för att skapa en romantisk berättelse. Men å andra sidan är det väldigt många böcker som är helt orealistiska, tex allt inom fantasygenren och det mesta inom romancegenren.  Likväl inte riktigt min bok.

torsdag 31 augusti 2017

Campingland av Josefin Olevik

Det här är en bok jag inte hade tänkt läsa. Det där med camping har jag ju koll på. Och varför en bok om att campa? Men så fick jag låna boken och kikade lite bland sidorna och blev nyfiken. Jag konstaterar direkt att Josefin Olevik skriver bra och riktigt roligt. Och boken är klart mer intressant än väntat. Men jag konstaterar framförallt att jag  inte har koll på det där med camping. Inte den campingkultur Josefin Olevik utforskar. Jag tillhör ju den där ointressanta gruppen. Som också omnämns. Som stannar en natt på campingen. Som njuter av varmduschen och drar vidare. Till målet med min resa. Den här boken handlar främst om något annat. Om de där jag fascinerat, förundrat och ibland lätt föraktfullt aldrig förstått mig på. Långliggarna. Villavagnarna. Där målet med resan är själva campingplatsen.

Den som går på tigerstigar av Helena Thorfinn

Jag inser snabbt när jag börjar läsa den här boken att allt jag skrev om Innan floden tar oss stämmer på Den som går på tigerstigar. Jag tycker samma lika. Bra. Läs här och här. Träffsäkert och aktuellt. Och jag kan inte låta bli att hoppas  på något från Burma härnäst.  Jag är färdig med Sofia och Janne men jag skulle inte ha något emot dem som bifigurer någonstans för jag vill gärna veta hur det går för dem.

Händig man sökes av Jöns Hellsing

Jag gillade hela skottlandsgrejen. Men den skämtsamma skojiga tonen faller mig inte i smaken. Dessutom lite för långt, lite för mycket och jag hittar ingen person jag egentligen tilltalas av.

Desto bättre är den fascinerande kopplingen mellan verklighetens skottska ö och Jöns Hellsings familj.

Och så det där med Skottland i mitten av 90-talet.

Kiera Cass' The Selection serie

Så har jag nästan läst tre delar av den här glammig dystopin. Triangeldramat var inte det som fick mig att läsa vidare. Utan det var som så ofta i dystopier, nyfikenheten på den där världen utanför. Men jag måste erkänna att jag inte orkade riktigt ända fram. Tredje delen läste jag bara nästan. Det var inte värt allt Bonde söker fru-ande.

söndag 13 augusti 2017

Sugar Daddy av Lisa Kleypas

Romance och feelgood ja, men lite ovanlig. Kanske främst då hjälten och hjältinnan inte träffas förrän i mitten av boken och läsaren tror att det är en annan hjälte som gäller fram till dess. Två tydliga delar i boken, båda har sin charm men första delen, de trashiga uppväxtåren i trailerparken i den lilla staden på Texas landsbygd är nog bäst. Sen kommer hjältinnan till Houston och det blir lite mer av ordinär romance.

Misstaget, Dollar och Gisslan av Lee Child

Hela tre Lee Child blev det i sommar. Snart borde de ta slut för mig. Men det kommer väl ut fler allteftersom om så skulle vara.

Jag gillar vanligtvis bäst när Lee Childs böcker utspelar sig i någon intetsägande håla. Misstaget utspelar sig i New York men det är ok, det är nog en av hans bättre t o m, vad gäller själva storyn. Gisslan är en mer typisk Jack Reacher thriller. Underhållande gisslandrama i skogarna i norr. Tyvärr inleds den dock i Chicago och inte i en intetsägande håla. Dollar är intressant då det är den första boken om Jack Reacher. Dollar är skriven i jag-form till skillnad från de övriga jag läst och det märks att karaktären inte är helt färdigutmejslad.

http://www.jackreachermovie.co.uk
Och att just Tom Cruise spelar den över 1,90 m långe Jack Reacher, inte riktigt hur jag föreställer mig actionhjälten iallafall.

söndag 6 augusti 2017

Kat's Law av Samantha St. Claire

Kat's Law utspelar sig i Idaho Territory 1888. Det är nybyggarland och nära men inte riktigt laglöst land eller åtminstone är det inte vad den lilla staden Snowberry vill att det ska vara. Kat är något så ovanligt som en kvinnlig läkare. Typ Dr Quinn... Men Kat tycks vara mer accepterad då hon följer i sin fars fotspår och staden är tacksam för att hon återvänt. Det som gör att denna Western Historical Romance bok riktigt läsvärd är det vackra målande nästan poetiska språket. Jag läser gärna fortsättningen i serien The Sawtooth Range. En del till har åtminstone kommit ut.

A Bollywood Affair av Sonali Dev

A Bollowood Affair är en riktigt trevlig feelgood/romance bok som utspelar sig i Michigan, Mumbai och Rajasthan. Balansen mellan det moderna och det traditionella Indien. Indien i USA. Ett arrangerat äktenskap mellan en fyraåring och en tioåring. En stjärnregissör från Bollywood. En fattig student i Michigan från Rajasthans landsbygd.

Mot ljuset av Elin Boardy

Mot ljuset tyckte jag mycket om. Det är något med det där intensiva instängda dramat med den  tropiska fuktiga djungeln som tränger sig på. Jag gillar att vi kastas rakt in i den pågpende resan. Utan att få vara med om varken början eller slut. Det som behöver förklaras får sin förklaring i samtalen karaktärerna emellan.  Året är 1947 och det är ett stort drama i det lilla uppe i Cameron Highlands i det koloniala Malaya.

I ondskans spår av Peter Robinson


De engelska landsbygdsdeckarna är lite av dussindeckare för mig. Jag läser dem gärna i brist på annat men söker inte med ljus och lykta efter dem. I ondskans spår är helt ok deckarunderhållning.

Albions dotter av Ilka Tampeke

Jag har lite svårt för läsning om resor i andevärlden. Albions dotter är full av sådana. Resorna utgör mer eller mindre grunden för hela berättelsen. Däremot gillar jag den historiska miljön och den spännande och ödesdigra brytningstid som skildras, dvs åren innan romarna invaderar och ockuperar Storbritannien.

onsdag 2 augusti 2017

Midnattsrosen av Lucinda Riley

Midnattsrosen tyckte jag mycket om. Växlingen mellan Indien och England i dåtid och nutid. Darjeeling. Maharadjor. Engelskt lantgods. Hollywood glamour. Skvallerpress. Gott.

Tyko, Will och Tea - tre fantasyserier

Det har blivit ovanligt mycket läst i sommar. Inläggen om mina lästa böcker rasslar in på bloggen just nu. Av bara farten läste jag även första delen i tre för oss nya fantasyserier som föll 10- och/eller 13-åringen i smaken. Det är alltid tillfredsställande när nya serier blir upptäckta och omtyckta. Då vet jag vad jag ska låna hem från biblioteket ett tag framöver.

Först ut Tyko i Den dansande djävulen av Martin Widmark, känd för Lassemaja böckerna. Jag tyckte riktigt bra om skildringen av arbetet och livet som slavar i gruvan för de unga pojkarna. Av någon anledning föreställde jag mig det hela som en kombination av gruvorna i Falun och Röros, men med en större 1700-tals stad ovan mark. Det mystiska okända fantasyrelaterade som glimtar till inför nästa bok intresserar mig inte. Så jag lämnar serien där.



Därefter Will i Spejarens lärling av John Flanagan. Denna bok fick nog bästa möjliga betyg  eftersom det nu blir svårt att välja om det ska läsas mer om Spejarens lärling eller mer av Rick Riordan härnäst. Själv gillade jag också denna bok såpass mycket att jag faktisk tror jag kommer hänga med hela serien. Klassisk medeltidsfantasy med klassiska teman däri.




Slutligen Tea i Ängeln utan vingar av Maud Mangold. Jag fångas inte av den här Men alla serier som får betyget; “Du måste låna nästa nu” eller “Synd att det bara är tre delar”  vittnar om att det definitivt är lyckat för sin målgrupp. En annan värld i skogen precis intill förortsbebyggelsen. Lite tomtar&troll fantasy. Pluspoäng för att vildvittror finns i verkligheten inte bara i Ronja Röverdotters värld.

Wing Jones av Katherine Webber

Wing är 15 år gammal och med en farmor från Ghana och en mormor från Kina känner Wing sig inte riktigt hemma någonstans. Men hennes storebror Marcus gör det. Han är skolans stora fotbollstjärna med en lysande framtid. Wing står sin bror och sin familj mycket nära. När livet tar en tragisk vändning är Wing beredd att göra allt för sin familj. Hon upptäcker samtidigt att hon är snabb. Fruktansvärt snabb. Och plötsligt hör Wing hemma någonstans, i löparteamet på skolan. Det här är en riktigt bra bok. En ungdomsroman som står ut. Det är livet i Atlanta på lite mörkare, lite fattigare, lite verkligare gator än de som t ex Sarah Dessens och andra författares YA böcker utspelar sig. Och snart finns den på svenska i en bokhandel nära dig. För jag kan inte föreställa mig att något svenskt förlag inte skulle plocka upp den här pärlan.

De fria av Willy Vlautin

De fria är lika stark som Motellivet och Lean on Pete. Men Lean on Pete är min favorit. Vi följer Leroy, svårt skadad i Afghanistan, Pauline hans sjuksköterska och Freddie som jobbar på Leroys gruppboende. Leroy följer vi genom hans drömmar och genom hans mamma och flickvän. Freddie genom sin kamp att hålla sig flytande och genom hans längtan efter sina döttrar. Pauline genom en trist vardag, men en vardag där det åtminstone är hon själv som styr. Åter tragiska men ärliga livsöden som alltid i Willy Vlautins böcker. Det är så bra. Småstadsliv men så långt det går att komma från min läsning i genren Small Town Romance. Nu har jag bara Norrut kvar av Willy Vlautins böcker.

Hennes nya namn av Elena Ferrante

Lika bra eller bättre är denna bok i jämförelse med den första delen i kvartetten. Jag läser i små portioner för boken går rakt in och kräver så mycket av mig. Jag tror inte det dröjer lika lång tid för mig mellan tvåan och trean som det gjorde mellan ettan och tvåan.

En överlevare av Lesley Pearse

Lesley Pearse skriver sånna där tjocka lätta historiska romantiska böcker. Ibland tilltalas jag inte av huvudpersonerna eller grundstoryn i hennes böcker men när jag gör det så kan det vara härlig läsning. En överlevare är helt ok. 17-åriga nya zeeländska något oregerliga Mariette skickas till London precis före andra världskriget, blir kvar under Blitzen och i England tills kriget är över.

tisdag 1 augusti 2017

Sju jävligt långa dagar av Jonathan Tropper

Relativt få böcker får mig att fnissa högt. Den här är en av dem. Den förra boken av Jonathan Tropper jag läste, Konsten att tala med en änkling, blev jag lite besviken på. Jag hade då högre förväntningar. Nu var de lägre och dessutom var många dialoger och situationer så dråpligt roliga. Det blir nog fler Jonathan Tropper framöver.