tisdag 25 oktober 2022

Nödrop av Grethe Bøe

 

En säkerhetspolitisk thriller. Bodö. Murmansk. Sapmi. En norsk kvinnlig stridspilot. NATO. Tundra. Renar. Vargar. Örnar. Vinter. Mörkt. Kallt. Och så Montjegorsk och Apatity - det märks att författarinnan har koll på Kolahlvön. På det hela taget lättläst och läsvärd.

lördag 22 oktober 2022

Enbart kvinnor av Christina Wahlden


Jag läser fortsättningen i Darwindeckarna. 

I min kaffe och kultur utmaning är det i oktober  Australien som gäller. Där platsar förstås den här boken. 

Som med de andra böckerna i serien är det platserna som intresserar mig mest. I denna bok hotas en helig plats av ett gruvföretags exploatering.

Jag upplever världen med kaffe & kultur. Lästa böcker sen bloggens början som relaterar till Australien återfinns här.


onsdag 12 oktober 2022

Bron över Tangagata av Eirikur Örn Nordahl

Det här var en riktigt oväntad liten pärla till läsning. Arbetsbefriade Halldor i Isafjördur på nordvästra Island fördriver tid och dagar i väntan på att arbetet på räkfabriken ska komma igång igen. Island. Kärlek. Humor. 

Bonushumor  infinner sig när Halldor träffar på bokens författare, och tror jag dennes kompisar, på ett av caféerna nere i centrum. Författaren har samma hatt som porträttet på pärmens insida och han köper f.ö en resetandborste i bambu på det hippa caféet.

Det var Island i september med Kaffe och Kultur. Dröjsmål i kön på biblioteket medförde att jag inte hann med den här boken i september tyvärr. En försenad islandsresa fick det bli. Men den som väntar på något gott.

Jag upplever världen med kaffe & kultur. Lästa böcker sen bloggens början som relaterar till Island återfinns härhär.


Mannen på gatan av Trevor Wood

En bra bok och deckare. Den hemlöse krigsveteranen Jimmy (Falklandsktiget) blir en natt vittne till ett troligt mord. Intressant att läsa om de hemlösas värld. Spännande att romanen utspelar sig i Newcastle. En deckare men också något mer.