måndag 30 oktober 2023

Elva dagar i Berlin av Håkan Nesser

Inte riktigt min läsning. Jag tappade intresset när det drog iväg. 


lördag 28 oktober 2023

Kulti av Mariana Zapata

Ännu en riktigt bra feelgood av Mariana Zapata. Återigen en sports romance och en slow burn romance när den är som bäst antar jag. I Kulti är det den amerikanska damfotbollsstjärnan Sal och den tyske f.d megaherrfotbollstjärnan Kulti, som vi följer. 

torsdag 19 oktober 2023

Vildplockat och Vildplockat-Kokboken av Niki Sjölund


Inspirerande böcker om allt det där ätbara där ute.  Utöver en massa intressant teer så tror jag att jag framöver främst kommer försöka dryga ut vardagskosten med kirskål, maskrosblad och björklöv. I övrigt var det kända marker och ibland lite väl snåriga marker för mig.

Aya - Livet i Yop City av Marguerite Abouet och Clément Oubrerie

De är så coola och snygga, de tre tjejerna i den här boken. Abidjan på 70-talet, vardagslivet i en afrikansk stad, så befriande att läsa om.

Det här seriealbumet består av tre delar. För några år sedan läste jag första delen och hoppades på fler. Nu kom jag över de tre första böckerna i ett album. Det ska tydligen finnas tre delar till om Aya från utkanten av Abidjan i Elfenbenskusten, dock ännu ej utgivna på svenska.

Amerikansk jord av Jeanine Cummins

Vi får i den här boken följa en mexikansk kvinna och hennes son på flykt från Acapulco till El Norte och den amerikanska jorden. Flykt från mord, blod och kartellernas våld.

Det är spännande läsning, svår att släppa ifrån sig och dessutom lärorik. 

Det där som händer söder om den där muren.

söndag 15 oktober 2023

torsdag 12 oktober 2023

Tartan läsning

En liten läsutmaning hösten/vintern 2023 tar mig till Skottland. Några nyare feelgood och deckare blir det, Det verkar vara sådana som främst når Sverige från Skottland. Från gröna högländska kullar till Glasgows slitna betong. Feelgood i skottsk inramning. Deckare av den sort som numer fått den coola benämningen Tartan Noir.

En hel del som utspelar sig i Skottland har jag läst sedan bloggens start. Utanför feelgood och deckargenrerna minns jag särskilt Shuggie Bain och Här är jag nu.

måndag 9 oktober 2023

Tillbaka till Stoningham av Kristan Higgins

Kristan Higgins skriver väldigt pålitlig feelgood. Så även denna där vi följer en hel familj. Ett äldre par och deras vuxna döttrar. Lite New York. Men mest småstaden Stoningham i Connecticut.

torsdag 5 oktober 2023

Daglösa av Hällpetters Maria Bergström

Nja. Inte min bok. Jag gillar inte vanliga svenska polisdeckare. Och detta är just en sådan enkel typ av deckare. Jag blir dessutom aldrig intresserad av karaktärerna och framförallt inte poliserna i den här boken. Men det var intressant att läsa om Falun.

onsdag 4 oktober 2023

Grå bin av Andrej Kurkov

En av årets bästa i min läsning. 

Om en äldre man som lever i gråzonen mellan fronterna i Donbas, efter 2014, före 2022. 

Sergej är biodlare och förutom livet under den långa vintern med sovande bin i gråzonen mellan artelleribeskjutningarna får vi även följa med på en resa under sommaren i Ukraina och till det ockuperade Krim.

Det här tillhör den kategori av bok jag tycker bäst om. Jag får lära mig något nytt och jag får en resa till och lära känna nya platser genom romanen. Huvudpersonen är sympatisk och allt är trovärdigt från dialoger till händelseförlopp. Boken är lättläst och flyter opretentiöst fram, men under ytan så mycket mer.

Ukraina i Östeuropautmaningen 

Benvittring av Johan Theorin

Jag återvänder till Öland. Jag hade som missat att det kommit fler böcker i serien. 

Det är något väldigt sympatiskt med Johan Theorins ölandsdeckare. Förutom Öland och stillsamheten så är det Gerlof som gör böckerna. 

Det är befriande med en så gammal klartänkt huvudperson, som tillåts vara trött och åldrande men ändå levande fullt ut.

Flera mord, i nutid och dåtid, får sin lösning med hjälp av Gerlof på sin rullator.