torsdag 30 mars 2023

Ingenting och allt av Naima Chahboun och Magdalena Cavallin


Svåra frågor. Enkla svar. Enkla frågor. Svåra svar. Fantastiska collage.

onsdag 29 mars 2023

Tokyo Ueno station av Yu Miri

Tokyo Ueno Station Utgången mot parken

Liten. Stillsam. Tänkvärd. Livet som hemlös i Ueno parken i Tokyo. Livet i Japan.

måndag 27 mars 2023

Den osänkbara Greta James av Jennifer E. Smith

En trevlig feelgood. Trevligt att läsa om Alaska och vad en turist gör på en kryssning. Glaciärer och sjölejon. En rocktjärna och en historieprofessor.

söndag 26 mars 2023

Ostron i Prag av Richard Swartz

En självbiografisk skildring av livet som västerländsk student i Prag ett par år efter Pragvåren. 

Just skildringen av Prag under denna tid - normaliseringen - är väldigt givande. De sura expediterna. Utbytesstudenterna från andra kommunistisk länder i tredje världen. Köerna. Varubristen. Öldrickandet. Antikvariaten. Attityden. Stämningen.

Tjeckien i Östeuropautmaningen 

söndag 19 mars 2023

Städerskan av Nita Prose

En mysdeckare. Ett mord begås på ett hotellrum. Mordet upptäcks av jaget i boken, städerskan Molly. Molly är inte som andra. Socialt handikappad och godtrogen med någon form av Aschbergerdiagnos. Men hon har vänner, även om hon först inte fullt ut förstår vilka de är. Tillsammans tar de sig ur den knipa Molly Maid hamnat i. Lättläst. Trevlig. 

torsdag 16 mars 2023

Surrender av Paul "Bono" Hewson

40 låtar en berättelse. Bonos självbiografi. 

De första åren intresserar mig mest. 

Lite för lång upplevde jag den här självbiografin.


Songs of Surrender U2 2023

tisdag 14 mars 2023

Kristallklara nätter i juletid av Sarah Morgan

Ännu en feelgood. Men den här utspelar sig i svenska Lappland i Kirunatrakten. Midvinter. Snö. Granar. Slädhundar. Norrsken. Och romantik. Två trassliga relationer som reder upp sig. Förstås.


torsdag 9 mars 2023

Sanatoriet av Sarah Pearse

Det är bara att konstatera att jag inte är en mainstreamdeckarläsare. Den här boken lockade mig för miljön; ett hotell i Alperna och en storm. Men själva deckaren, dess motiv och upplösning. Allt är väldigt krystat.

Styr din plog över de dödas ben av Olga Tokarczuk

En oväntad och bra läsning tack vare min Östeuropautmaning. En äldre kvinna bor i utkanten av de skogsklädda bergen i södra Polen, nära gränsen till Tjeckien. Hon bor i något form av sommarstugeområde. Hon lever nära naturen och försörjer sig som alltiallofastighetsskötare och med lärarjobb. Naturen, de vilda djuren är en stor del i boken. Det hela utvecklar sig till en deckare. Människor, i byn och den närliggande staden, som är onda mot naturen dör. Hämnas naturen?

Roligt att läsa Olga Tokarczuk. Jag blev nyfiken på boken innan jag insåg att hon fått nobelpriset.

Polen i Östeuropautmaningen


onsdag 8 mars 2023

Kulla Gulla av Martha Sandwall Bergström

Jag har läst om Kulla Gulla serien. Lite långsamt sådär. Det var några årtionden sen jag läste dem senast. Det är fascinernade läsning. Hon är så fantastiskt god Gulla. Och att de är skrivna i en annan tid, i slutet av 40-talet, är påtagligt. Ändå är de tidlösa, aktuella.