torsdag 29 september 2022

Upproret i Klara "En tjej som chef. Är ni galna?" av Annika Danielson och Gunilla Boëthius

 
70-tal. Härlig läsning bara av den anledningen. Och fascinerande. Var det verkligen så illa. Otroligt. Så långt vi kommit idag. Så lätt att ta för givet.

De kvinnliga journalisterna på Aftonbladet drev igenom förändring.  Upproret i Klara är en roman. Om och själva dokumentet de skrev går att läsa här hos Aftonbladet.

En engelsk romans av Niina Mero

En riktigt trevlig och väldigt litterär feelgood om finska Nora som får förmånen att hänga både i Oxford och med den engelska överklassen när hennes syster Heli ska gifta in sig i en adlig släkt. Noras karaktär, hennes  tatueringar, frispråkighet, bångstyrighet och kärlek till de engelska romantikerna förgyller boken. Charmigt rakt igenom.

lördag 24 september 2022

Jorden runt på 1000 dagar av Fredrika Ek

En vacker bok om ett imponerande äventyr. 

Fredrika Ek cyklade ett varv runt jorden under tre år. Genom Asien, Australien, Latinamerika, Västafrika. Berg,  öknar, små byar och stora städer.

En natt som denna, Summan av alla kyssar och Sir Richards hemligheter av Julia Quinn

Så var även Smythe-Smith kvartetten utläst. Jag tycker det är roligt med det här med kvartetten som spelar så dåligt men utöver det är berättelserna tämligen ordinära i genren. Bra och lättläst underhållning som inte borde göra någon besviken.

onsdag 14 september 2022

Felsteg av Maria Adolfsson

Länge har jag tänkt att jag ska läsa någon av böckerna som utspelar sig i det fiktiva Doggerland

Jag är inte så intresserad av deckarstoryn eller poliser med trassliga privatliv däremot av platsen som Maria Adolfsson skapat. Doggerland. Vid istidens slut levde människor och mammutar på denna landmassa, innan havet steg och landet försvann. 

I Felsteg är Doggerland en självständig skandinavisk stat med naturligt nära band till både Danmark och Storbritannien. 

Gömstället av Nora Roberts

Sommarens sega läsning av Europa fick mig att plocka på mig en Nora Roberts på biblioteket. Jag tycker att hennes spänningsromaner trots allt är läsbara, om än det är en del slentrian. Nora Roberts producerar makalöst många böcker årligen. 

Hollywood, Big Sur, New York. En flicka i en hollywoodfamilj blir kidnappad ett dygn, växer upp och återser grannpojken som blivit en snygg ranchägare.

fredag 2 september 2022

Det växer ett träd i Mostamägg av Britt Karin Larsen

Sagan om Finnskogen. Del 1 av 4. Kanske läser jag dem alla. Jag vill ju veta hur det går för dem, de arma människorna som kämpar för sin överlevnad. Mostamägg känns som ett litet smakprov från den fattiga finnmarken i gränslandet i norra Värmland. 

Och jag inser att jag inget vet om våra finnmarker. Varför, när och hur vet jag inte. Däremot vet jag var för Finnmarken och dess ortsnamn lever kvar.