onsdag 30 november 2022

Författarbesök av Josefin Olevik

Alltid lika inspirerande och roligt när jag kommer mig för eller iväg på författarbesök. Denna gång berättar författaren och journalisten Josefin Olevik om det där med att skriva lättläst. Två böcker har hon tillsammans med olika fotografer gett ut på LL-förlag. Viktigt med lättläst på olika nivåer. Inte bara för exempelvis nya svenskar eller särskoleelever utan även för dem som aldrig känt läsglädjen. Att 40 % av oss kan ha svårigheter att läsa en svensk dagstidning var också något jag tog till mig.

Av Josefin Olevik har jag förutom många artiklar i olika tidningar genom åren läst Campingland. Från LL-förlag minns jag med glädje de fina böckerna om barns vardagsliv i en rad länder.

måndag 28 november 2022

Där kräftorna sjunger av Delia Owens

Man skulle kunna tänka äntligen vad gäller att jag läst den här boken. Har varit på gång länge. Och den var väl bra. Men det var nog bra att alla höga förväntningar medförde att jag hade inga förväntningar. 

Om träskflickan Kya som växer upp på egen hand i North Carolinas havsnära våtmarksområden på 50- och 60-talen.


torsdag 24 november 2022

Vegetarianen av Han Kang

En klart oväntad bok som inte alls var vad trodde. En kvinna bestämmer sig plötsligt för att bli vegetarian vilket hennes familj inte gillar. Men boken utvecklar sig till helt andra berättelser. Sisådär tyckte jag om den läsupplevelsen. Men till Sydkorea tog jag mig.

Jag upplever världen med kaffe & kultur. Lästa böcker sen bloggens början som relaterar till Syd- och Nordkorea återfinn här.

tisdag 22 november 2022

Halva Malmö består av killar som har dumpat mig av Amanda Romare

En kul feelbad. Det föll vi för i lunchbokklubben. Och nog stämmer det. Väldigt detaljerat. Frustrerat. Sorgligt. Och kul. Amanda vadar genom Malmös  tinderträsk på jakt efter kärlek. Amiralsgatan.

lördag 19 november 2022

Alexandras utmaning av Tessa Dare

Tveksamt. Om jag kommer läsa fler i den här serien. De är helt enkelt inte tillräckligt bra. Så troligen nej. Men man ska väl aldrig säga aldrig. 

I denna bok blir huvudpersonen guvernant åt två ouppfostrade rebelliska flickor hos en stilig adlig förmyndare. Och därifrån är det inte långt till det väntade slutet.

torsdag 17 november 2022

En evighet från dig av Jenny Colgan

Jag tror jag föredrar denna över de andra i denna serie. Om två sjuksköterskor som byter plats. London vs lilla byn vid Loch Ness. Fördel Skottland. Förstås.

Pendlarsällskapet av Clare Pooley

En riktigt trevlig Londonfeelgood med lite blandade åldrar på karaktärerna. Om en vänkrets som tar fart bland pendlande Londonbor. Den excentriska skribenten står i centrum. 

söndag 6 november 2022

Daisy Jones & the Six av Taylor Jenkins Reid

Denna fiktiva berättelse om ett av 70-talets största rockband roar mig verkligen. Hela boken berättas genom intervjuer med några av dem som var med. Och berättelsen fungerar verkligen. Riktigt bra. Det är väldigt mycket Kalifornien och  70-tal. Jag dras in och engagerar mig i karaktärerna. Saknar endast musiken!

Mitt namn är Firekeeper av Angeline Boulley

Det tog ett tag innan jag kom mig för att läsa denna bok. Men väl där så gjorde den mig inte besviken. Tvärtom. Mycket bra. Om en 18-årig ung kvinna i norra USA, till hälften från ursprungsbefolkningen, till hälften franskättad. Och därav är hon vilsen samtidigt som hon är otroligt stark. Det är också en bok om hockeyvärlden och om drogernas förödande inverkan på ett litet samhälle. En stark bok. 

Hennakonstnären av Alka Joshi

En bok om en självständig kvinna i 50-talets Jaipur -  och Shimla. Helt ok.