torsdag 23 februari 2023

Polsk-Ryskt krig under rödvit flagga av Dorota Maslowska

Från Fru Anna och Generalen till den här verkligheten är det inte långt. Polen har nu frihet och demokrati. Men för de här ungdomarna är det inte en rolig vardag att växa upp i heller. Droger. Rastlöshet. Ryska gatuförsäljare?

Boken som sådan flyter på i form av en lång manisk speedad monolog från Slinys overklighet. Den är alldeles för lång.

Polen i Östeuropautmaningen

lördag 18 februari 2023

När vargarna kom av Charlotte McConaghy

Intressant läsning om Rewilding med vargar i Cairngorms, Skottland. Det, dess dramatik och målkonflikt hade nog räckt för mig. Men boken innehåller mer. Relationer, våld, familjedrama. Invecklat och intrasslat. Det blir nog lite för mycket för mig, tyvärr. 

tisdag 14 februari 2023

From Lukov with love och The wall of Winnipeg and me av Mariana Zapata

För några år sedan läste jag The wall of Winnipeg and me. Irriterande nog inser jag att jag missat skriva om den. När jag läser Mariana Zaptas From Lukov with love känner jag igen intensiteten direkt. Men den är starkare i Lukov än Winnipeg. I Lukov är Jasmine en del av konståkningsparet som vinner. I Winnipeg är Vanessa ett stöd till en professionell fotbollspelare på högsta nivå.

Båda böckerna av Mariana Zapata faller inom subgenren sports romance. Den nerv som idrotten bidrar med, tillför verkligen något, åtminstone för mig som idrottsintresserad.

Lukov är dessutom en Tik Tok sensation lär jag mig. Intressant. 



onsdag 8 februari 2023

Poirots jul av Agatha Christie

Jag fortsätter läsa Agatha Christie då och då. Detta är varken hennes bästa eller mest intressanta mysterium. Ett väldigt krystat mord som Hercule Poirot självklart klurar ut.

Denna gång blev det via Biblio. Bra e-boksläsning.

måndag 6 februari 2023

Windsorknuten av S J Bennet

Lite tråkig är mitt betyg på den här boken. Men gillar man The Crown är det väl en myspysdeckare att läsa.

Hoppets tid av Emile Bravo

Jag läste BDs i julas. Den nyskrivna Spirou - Hoppets tid var värd mer än ett smakprov i en miniutmaning. Hoppets tid är en serieroman i fyra delar om det ockuperade Bryssel under andra världskriget.

Fru Anna och generalen av Peter Kadhammar

En läsvärd skildring av åren då Polen gick från kommunistisk diktatur till demokrati. Intervjuer med nyckelpersoner. Om Solidaritet och det som hände under 70- och 80-talen. 

Polen i Östeuropautmaningen