tisdag 8 januari 2013

Emmas krig - En sann historia om kärlek, svek och död i Sudan av Deborah Scroggins

En vän rekommenderade den här boken till mig i samband med att vi båda var lite tveksamma till Gunnar Ardelius Friheten förde oss hit. Emmas krig är ingen roman dock. Det är en välskriven biografi. Och som sådan kommer den naturligtvis närmare verkligheten och känslan av äkthet. Men det är en biografi nog så dramatisk och spännande, om kärlek, svek och död.

Emma McCune kom till Sudan i slutet av 80-talet som hjälparbetare och senare gifte hon sig med en av Södra Sudans krigsherrar Riek Macher. Emma var charmig, vacker, okonventionell och kontroversiell. Efter giftermålet med Riek avskedades Emma som hjälparbetare. Hon var inte längre neutral. Istället gick hon in för sin mans kamp och krig helhjärtat och tycktes ha allt svårare att se skeendena objektivt. Emma McCune omkom 1993, gravid, i en trafikolycka i Nairobi endast 29 år gammal. Idag är Riek Macher det självständiga Södra Sudans vice president. Södra Sudan blev efter en folkomröstning självständigt 2011. Boken kom ut 2005.

Journalisten Deborah Scroggins ger läsaren Emmas och Rieks historia men bakgrunden till Sudans och Södra Sudans krigs- och svältdrabbade historia är den stora behållningen för mig. Även hela apparaten - organisationen och politiken - kring den humanitära katastrofhjälpen är intressant att få skildrat från insidan. 

Jag fascineras när jag läser Emmas krig av hur många beröringspunkter boken har med andra personer, böcker, händelser jag känner till från andra sammanhang. Bob Geldofs Live Aid. Emmas vänner i Nairobi och Francesca Marcianos bok om livet i det vita Nairobi The rules of the Game. Lundin Oil som berömmer sig själva med sin villighet att göra affärer med tvivelaktiga regeringar. Tarquin Hall journalisten som skrivit Fallet med den försvunna tjänsteflickan verkade då i södra Sudan där han intervjuade Emma och han är en av källorna i boken. Och på 70-talet skickades en annan av södra Sudans krigsherrar på officersutbildning i Fort Benning, Georgia, USA. Om livet som medföljande till en svensk officer på utbildning i Fort Benning, 40 år senare, har under hösten gått att läsa på Broströms i Amerikatt. Skriven av Böcker emellans gästbloggare Susanna...

Emmas krig är en mycket läsvärd och fortfarande aktuell biografi. Och även om Emma hade, som Deborah Scroggins skriver, ideal så var det romantiken som förde henne till Afrika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar