söndag 7 juni 2015

Tema Antikens Rom

Det pågår en hel del läsning om Romarriket här hemma just nu, både fakta och romaner. Om Romarriket går det att hitta mycket skrivet. Det är uppenbarligen en kultur med stor betydelse för oss.


En hel hög med fina faktaböcker för barn och ungdomar om antikens Rom hittade vi på vårt bibliotek.

Vad vet man om de forna romarna? av Mike Corbishley - kanske den tråkigaste av de böcker vi hittade men övergripande och saklig blev den en utmärkt introduktion i vår läsning.

Gudar och gudinnor i Romarriket av Peter Hicks  - Om romarriket med utgångspunkt från de mest kända romerska dudarna och gudinnorna.

Upptäck romarriket av Lesley Sims - Massor av tips för tidsresenären. En humoristisk skildring. Inte riktigt en Lonely Planet för den den som reser bakåt i tiden till de gamla Rom men ett roligt sätt att vissa på skillnaderna nu och då. I samma bokserie går det även att resa till Grekland och Egypten. 

De ruskiga romarna av Terry Deary - Humoristiskt om hur ruskiga romarna faktiskt var.

Gladiatorer av Minna Lacey & Susanna Davidson - Nog är det något med just de där gladiatorerna i Romariket som lockar till läsning. Denna är enkel och lättfattligt och blodig...

Dessutom berikar vi vår litterära romerska värld med med Asterix, Obelix & co.



En annan faktabok för vuxna som vi läst mycket i är Peter Connollys Pompeji. Mycket bilder och hela Pompejis historia.


Dessutom läser vi första delen i Simon Scarrows barn- och ungdomsserie (klassad som 9-12 men funkar helt klart för äldre också) om gladiatorn Marcus. Om Gladiator. Kampen för frihet skrev jag här. Hittills finns fyra delar om Marcus utgivna/översatta till svenska. 

Simon Scarrow har skrivit en nära oändligt lång serie om de romerska soldaterna Macro och Cato för vuxna läsare, men jag tror faktiskt jag hellre läser fler böcker om Marcus än ger mig i kast med vuxenserien.

Ceasar, Pompejus, Cicero och Spartacus återkommer i flera romaner och romanserier som alla utspelar sig under det sista århundradet f.Kr. Det tycks som om dessa gestalter var ovanligt färgstarka och tiden de levde extra dynamisk, iallafall har de inspirerat till många romaner skrivna i vår tid. Just århundraden kring Jesu födelse tycks vara mest populära. Simon Scarrows böcker utspelar sig under denna tid så även flera av följande romaner/romanserier:

Colleen McCulloughs Master of Rome serie utspelar sig under denna tid. Totalt sju böcker. 

Romarblod av Steven Saylor är den första delen i en lång serie om privatdeckare Gordianus. Gordianus är medhjälpare till advokaten Cicero och dessa deckare utgår från autentiska rättsfall Ciceros som handlade. Första boken får ett eget läsdagboksinlägg här på bloggen inom kort.

Conn Igguldens Kejsarserie - också i denna serie  är det Ceasar & co som är huvudpersoner

Imperium, Konspiration och Diktator (?) av Robert Harris, Maktkamp med Cicero i huvudrollen. Sista delen i denna trilogi - Krönikan om Rom - kommer ut på engelska under 2015.  Läsdagboksinlägg kommer om Imperium.

Robert Harris har även skrivit Pompeji om en vatteningenjör som letar läckor på Vesuvius slutning år 79 e.Kr... Om Pompeji skrev jag här

Lindsey Davis
har gett ut en rad böcker om en privatdeckare Falco i Rom. De första tre tycks åtminstone finnas översatta till svenska. Böckerna utspelar sig år 70 e.Kr.

Också Valerio Massimo Manfredi har skrivit böcker som utspelar sig i romarriket, bl.a Den sista legionen som utspelar sig nära 500 e.Kr om just de sista tappra legonärerna...(Även filmad med kända skådisar)



Av svenska författaren som skrivit om romartiden vet jag Marianne Fredriksson, Vibeke Olsson och Maja Lundgren

Marianne Fredrikssons Den som vandrar om natten kan jag tänka mig att läsa om, med hopp om att den är lika bra nu som då.

Jag överväger om jag ska ge Vibeke Olssons böcker om slavinnan Sabina en chans igen. Men något gjorde att jag inte föll för dem, då, en gång för länge sedan. Vibeke Olsson har skrivit flera andra böcker som också utspelar sig under romartiden.

Naturligtvis finns även Maja Lundgrens Pompeji. En bok jag nyfiket men ej jätteimponerat läste när den kom ut.




Bilder är lånade från http://www.turismoroma.it, http://www.simonscarrow.co.uk/ och wiki

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar