måndag 12 november 2018

Open Season av C.J. Box

En riktigt bra deckare/thriller i min smak. Mycket vardagsliv och en spännande miljö. Joe Pickett är statligt anställd viltvårdare i Wyomings vildmark. Eftersom vi är i Amerika har han rätt att bära vapen och har vissa rättigheter som liknar polisens. Att leta på tjuvjägare verkar vara en stor uppgift.

Joe Pickett är inte som i de flesta översatta amerikanska deckare en desillusionerad storstadspolis med problem i sina personliga relationer. Istället är han en omutbar rättrådig småbarnsfar och hans familj har stor plats i boken. Det blir intressant och mot slutet spännande.

Open season är den första delen i en lång serie om Joe Pickett. Jag kan inte annat än tycka att det här är alltför bra för att inte ha översatts. Jag förstår inte varför det inte skett. Är den amerikanska vildmarken och dess invånare alltför smal? C J Box är en storsäljare i USA och på framsidan hejar Lee Child och Tony Hillerman på med lovord. Och det finns likheter med båda dessa författares lättlästa/hårdkokta respektive eftertänksamma deckare. Lee Child är allmänt känd och Tony Hillerman för den som inte läst honom så utspelar sig hans deckare i Navajoland. Jag tänker även på Nevada Barrs serie om Anna Pidgeon - brottsbekämpande ranger i USAs nationalparker när jag läser Open Season.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar