lördag 3 maj 2014

Presidentens stav av Tony Hillerman

Presidentens stav av Tony Hillerman är en deckare som utspelar sig i Navajo Nation, dvs i sydvästra USA. Huvudpersoner är de båda stampoliserna, den unge Jim Chee och den rutinerade Joe Leaphorn.

En lärare på en missionsskola har mördats ungefär samtidigt som en clown vid en religiös festival i en helt annan byhåla. Dessutom är en skolpojke på rymmen. Vaga samband mellan de olika händelserna finns, men det hela kompliceras av att det är olika poliskårer som utreder de olika händelserna. Jim Chee och Joe Leaphorn verkar inom navajoindianernas reservatsgränser men samarbete utanför dessa gränser visar sig krävas för att nå lösningen i denna pusseldeckare.

Det här är en bok jag läser för miljö- och kulturbeskrivningarnas skull. Röd öken och Monument Valley som omslagsbild. Socialarbetare. Långa avstånd.

Jim Chee betraktar sitt folk och sitt land. Förståelsen för kulturen och språket är helt avgörande för att förstå sammanhangen och för att därmed kunna nå lösningen på morden. Det är t ex inte tillräckligt att vara polis med bakgrund från en annan indianstam.

En intressant och rolig scen är när det på en drive-in bio visas en gammal westernfilm. Indianerna i filmen är cheyenne. Men inför det avgörande slaget mot de vita, när cheyenneindianerna sitter och planerar inför morgondagen har navajoindianerna i publiken väldigt roligt. Statisterna i filmen är nämligen navajos och de pratar bara snusk och strunt, vilket naturligtvis inte är det som visas på textremsorna...

Jag fick precis vad jag hoppades på av denna deckare. Livet från insidan i en främmande kultur, om än boken redan är 20 år gammal, så känns den hyfsat aktuell.

Tony Hillerman har skrivit flera böcker om Jim Chee och Joe Leaphorn. Det här är en i raden. Eftersom jag förmodligen vill ha mer av navajaoland kommer jag sannolikt läsa fler och i så fall kommer bibliotikarierna på mitt bibliotek behöva ta trappen ner till magasinet i källaren.Ty det tycks vara dit de förpassats. Men de finns iallafall att tillgå.


Monument Valley, Utah, Wiki

1 kommentar:

  1. Alltid spännande att få följa med till en annan kultur.

    SvaraRadera