söndag 25 maj 2014

Varför kom du hit? av Julia Svanberg

Jag visste jag skulle läsa Julia Svanbergs debutroman Varför kom du hit så fort jag fick nys om den hos Magnus Linton och nu har det blivit av. Jag har stött på Julia Svanbergs blogg www.mammasmachete.se när jag surfat runt på Colombia och Latinamerika tidigare. På mitt bibliotek fanns inte Varför kom du hit? så jag bad snällt om ett rec ex från Månpocket istället...

Julia Svanberg bor i Colombia sedan många år, kom dit som backpacker, blev med man och barn och liv och blev kvar. Läs mer om Julia på hennes läsvärda blogg.

Det är en fröjd att läsa en backpackerroman av någon som är så påläst och kunnig, både om backpackerlivet och landet som boken utspelar sig. Julia gissar och skarvar inte. Julia vet.

Den bild av landet, de problem, de maktstrukturer, de orättvisor och de spelregler som förmedlas kan jag ta in, känna igen och bekräfta utifrån min lilla erfarenhetsspillra. Och jag tycker Julia gör det så bra. För Colombia, genom turisternas (backpackernas) ögon och insikter pytsats ut lite lagom, pö om pö, intrasslat i den spännande historien.

Colombia är hett som turistland. Det har blivit säkrare. Det är flera år sedan Bogotá var världens farligaste stad. FARC och paramilitär och fredsamtal. Colombia som hett turistland är självklart med tanke på hur mycket landet har att ebjuda; Anderna, Amazonas, Karibien... Men att det är hett för backpackers har även med den där (precis lagom stora) Farligheten att göra. Och precis som kokainturisten Joe i Varför kom du hit? uttrycker det "Tack vare gerillan har turistindustrin inte kunnat komma hit och förstöra, de flesta platser är helt orörda"

Romanens Ellen kommer till Bogotá med sin pojkvän, den vana backpackern Henke. Det tar bara några dar innan Henke drar vidare, han har sin resplan och sin Lonely Planet. Ellen finner sin syskonsjäl på hostelet Papegojan i Bogotá i colombianska Lila. Tillsammans hänger de på hostelet med den grupp långtidsboende och de colombianer knutna till hostelet som utgör de centrala personerna i romanen. Livet på hostelet är det som komplikationerna och handlingen utgår från. Mord och trafficking. Drömmar om Paris för Lila. Drömmar om det ultimata resenärslivet,  det genuina Colombia, Farligheten och drogerna för turisterna. Och bland de där turisterna (eller resenärer - vanligtvis vill de ju inte kalla sig turister) är ett gediget urval typer som alla går att känner igen från verkligheten.


Jag summerar min läsning enligt följande: mycket läsvärt för bakpackerskildringen och för Colombia.

Julia Svanberg avslutar sin roman med hostelet Papegojans bookexchange i urval:
Trapped by the Yakuzamafia av Marcela Loaiza (2009)
The Fruit Palace av Charles Nicholl(1985)
Sin tetas no hay paraiso av Gustavo Bolivar (2007)

Jag lägger till Magnus Lintons Cocaina. Grymt bra och ett måste för den som vill få bakgrunden och helhetsbilden kring Colombias och kokainets nutidshistoria. Finns även i engelsk översättning numer, så förhoppningsvis dyker även den, tummad och sliten, upp på hostelen i Latinamerika inom kort.

Min egen Colombialäsning de senaste åren återfinns här.

Val förövrigt just idag i Colombia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar