torsdag 8 maj 2014

Norrsken av Frida Skybäck

Norrsken är Frida Skybäcks tredje roman i svensk historisk slottsmiljö och den första i en planerad romanserie om systrarna på Rosenlund. På slottet Rosenlund utanför Lund i Skåne bor Cecilia, Elisabeth, Amelie och deras lillebror Benjamin. Det är mitten av 1800-talet och industrialismen står för dörren men än så länge råder de gamla tradionella samhällets värderingar. Döttrarna måste giftas bort anständigt. Och Rosenlund är dessutom fideikomiss och kan endast gå vidare vidare till manliga arvingar.

Norrsken är Cecilias bok. Cecilia älskar den fattige konstnären Ludvig men behöver giftas bort med den grå Herr Roussaeu. Dels är han en lämplig affärspartner till Cecilias far men framförallt behöver Cecilias förhållande med Ludvig döljas och skandal undvikas.

Norrsken är lite annorlunda än vad jag väntat mig. Det är en romancebok på samma vis som Frida Skybäcks tidigare romaner, så tillvida att vi befinner oss i samma miljöer. Men den här boken är vemodig. Det är ett tungt öde som fallit på Cecilia. Det händer egentligen inte så mycket, de mest dramatiska händelserna ligger bakom Cecilia. Istället följer vi genom boken framförallt Cecilias tankar och känslor om det som varit och inför det hägrande bröllopet.

Jag utgår från att vi i de senare böckerna, även om de andra systrarnas liv kanske får mer fokus, även får veta mer om vad som händer senare i Cecilias liv.

Boken är ett recensions ex från Forum.

1 kommentar:

  1. En till bok jag gärna vill läsa! Har bett om ett recex jag också :-)

    SvaraRadera