fredag 16 maj 2014

Bokgeografi: Danmark

Jag har skrivit det förut, jag gillar bokresorna i form av Enligt O's bokgeografier. Dels den egna resan jag behöver göra för att hitta böckerna som finns lagrade någonstans därinne i mig. Och dels den resan jag gör när jag läser alla andra bokbloggars inspirerande bokgeografier. Men jag konstaterar att jag inte hinner med i mitt bokbloggande, så mina bokgeografier blir om inte alltid så oftast i nära retroaktiv form. Nåväl, Danmark var föremål för en bokresa i tisdags så mitt inlägg blir iallafall denna gång nästan aktuellt.


1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Danmark eller är skriven av en författare med anknytning dit. och  2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Danmark. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Spontant tänker jag på Hanne-Vibeke Holst böcker, framförallt de om journalisten Therese Skårup. Therese tillstånd,Det verkliga livet och En lycklig kvinna. Mycket bra och lättillgängliga. De öppnade mina ögon för Hanne Vibeke Holst och jag har därefter även läst Min mosters Migrän, Kvinnan med de vackra händerna samt trilogin Kronprinsessan, Kungamordet och Drottningoffret. Och nog känns det som om Hanne-Vibeke Holst har lärt mig mycket om dagens Danmark.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Danmark, som du inte läst, men är nyfiken på.

Från www.kronborg.dk
Det är definitivt att ta i att påstå att jag är nyfiken på att läsa Hamlet. Men Kronborgs slott är mig välbekant utan att jag egentligen någonsin satt mig in i vad Hamlet består av eller varför just detta slott förärats vara skådeplats för detta klassiska drama.

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Danmark.

De röda pölserna. Finns de fortfarande eller är färgämnet bannlyst? 


Klicka på Danmark för samtliga Danmarkrelaterade inlägg på Böcker emellan.

2 kommentarer:

  1. Jag har faktiskt aldrig läst något av Hanne Vibeke Holst, men det borde jag kanske göra?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar alla jag läst iallafall!

      Radera