tisdag 30 juni 2015

Nästan hemma av Jean Wok

Finstämt om kinesiska immigranter i New York. Mor och dotter. Förväntningar. Förhoppningar. Misär. Kulturkrockar. Men en framtid. En bok som växer allteftersom jag kommer in i läsningen. Och jag avslutar glad att jag av en slump hittade den här boken på biblioteket.

söndag 28 juni 2015

Arra - Legender från Lavora av Maria Turtschanioff

Jag har hittat en ny fantasyfavorit. Arra är från 2009 och finlandssvenska Maria Turtschaninoff har kommit ut med fler böcker som utspelar sig i samma värld. Jag tycker mycket om den här berättelsen, både den klassiska medeltida fantasyvärlden och de levande karaktärerna, allt berättat med ett mycket vackert språk. En fantasy med ung omöjlig kärlek av det slag jag skulle älskat läsa som tonåring.

Med slutna ögon av Gianrico Carofiglio

Min andra deckare av Gianrico Carofiglio och fler kommer det bli. Han är charmig, försvarsadvokaten Guido Guerrieri. Och framförallt befriande ärlig. Bra deckare från den italienska klacken. Lättläst och rakt på utan krusiduller.

Black Ice av Becca Fitzpatrick

Alltså. Det här är inte särskilt bra. Men ändå roar mig läsningen och jag vill absolut läsa ut boken. Väldigt mycket är väldigt osannolikt, dessutom fullkomligt otrovärdigt och framförallt stämmer det helt enkelt inte. Men boken utspelar sig i Grand Teton National Park i Wyoming, det är vildmark, det är snö, det är kallt, så jag är förlåtande. Även om vi befinner oss mil från Nevada Barrs välskrivna vuxenthrillers som alla utspelar sig i amerikanska nationalparker.

Imperium av Robert Harris

Nästa romerska roman med Cicero i en av huvudrollerna. Jag läste nyligen Romarblod. Och det är klart intressant att jämföra de båda romanerna som skildrar samma historiska personer ur liknande perspektiv. Ciceros karaktär är liknande i de båda böckerna och jag drar slutsatsen att hans karaktärsdrag och utseende dokumenterats för eftervärlden. Imperium har två delar där den första delen är klart bäst då den följer ett enskilt fall, i andra delen är det mest romersk politik som skildras. Men Harris skriver lättillgängligt och jag kan absolut tänka mig läsa de efterföljande två delarna i trilogin.

90 minuter av Katarina Persson

En svensk-amerikansk, men kanske mest amerikansk lättläst feelgood i Hollywood Los Angeles. Svenska Nina arbetar motvilligt som assistent åt en snygg megakänd skådis tillika barndomskompis till hennes bror. Förvecklingar förstås, men tycke uppstår. Inga direkta överraskningar i denna bok men det är trevlig läsning som inte borde göra chic-lit läsaren besviken.

torsdag 18 juni 2015

Vaclav och Lena av Haley Tanner

Fint, starkt, lätt och tungt om de två ryska immigrantbarnen Vaclav och Lenas kärlek. Vaclav och Lena lär känna varandra redan på förskolan. Kommer från varandra. Återförenas som tonåringar. Alltihop i Brooklyn, New York.

tisdag 16 juni 2015

Flickan med pappersblommor av MariaGustafsson

Om man kan ta att det är ungefär samma bok som Flickan på kyrkogården - fallna flickor förförda av fina män, motvilligt klurig Aurora Ekblad som förstår hur allt hänger ihop,  en liten pryl eller litet ord i skymundan som avgör och så ett svärmeri eller romans eller föraning om något - så blir det här bra läsning. Del 2. Kanske kommer fler? Jag läser dem gärna.

lördag 13 juni 2015

Anteckningar från Burma av Guy Delisle

Jag är helt såld på serietecknaren Guy Delisles anteckningar. Det enda dåliga med Anteckningar från Burma är att jag nu bara har Shenzhen  kvar. Jag får helt enkelt hoppas Guys yrke för honom långt bort igen eller att hans fru åker på fler uppdrag för MSF och att Guy  fortsätter inspireras till sina fantastiska skildringar av olika exotiska hörn runt om i världen. Om Pyongyang skrev jag här. Om Jerusalem skrev jag här. Jag avundas er som har dem alla kvar att läsa.

Du är aldrig ensam av Sarah Dessen

Självklart plockar jag på mig Du är aldrig ensam av Sarah Dessen när jag får syn på den på biblo. De kommer en efter en nu i översättning, Sarah Dessens ungdomsböcker. De är alla fin feelgoodläsning, varav en del är bättre. I denna är vår huvudperson ovanligt nog en white trash tjej, men det ordnar sig naturligtvis.

torsdag 11 juni 2015

Romarblod av Steven Saylor

Romarblod är den första delen i Steven Saylors serie om privatdetektiven Gordianus. I Romarblod letar Gordianus fakta åt Cicero i ett uppmärksammat mordfall. Jag måste säga att Romarblod levandegör Rom för mig, både högt och lågt. Inte särskilt förskönande men klart intressant. Grymhet, girighet, makt, trängsel, dofter, hetta. Jag lämnar Rom med en känsla av att det var en farlig och nyckfull värld att leva i, inte bara för den som var slav utan även för den som var fri.  Förutom miljöerna var de sista sidornas vändningar och kanske framförallt Ciceros tal på Forum klart mest givande. Romanen bygger på ett historiskt rättsfall och talet är kortat men korrekt.

söndag 7 juni 2015

Tema Antikens Rom

Det pågår en hel del läsning om Romarriket här hemma just nu, både fakta och romaner. Om Romarriket går det att hitta mycket skrivet. Det är uppenbarligen en kultur med stor betydelse för oss.


En hel hög med fina faktaböcker för barn och ungdomar om antikens Rom hittade vi på vårt bibliotek.

Vad vet man om de forna romarna? av Mike Corbishley - kanske den tråkigaste av de böcker vi hittade men övergripande och saklig blev den en utmärkt introduktion i vår läsning.

Gudar och gudinnor i Romarriket av Peter Hicks  - Om romarriket med utgångspunkt från de mest kända romerska dudarna och gudinnorna.

Upptäck romarriket av Lesley Sims - Massor av tips för tidsresenären. En humoristisk skildring. Inte riktigt en Lonely Planet för den den som reser bakåt i tiden till de gamla Rom men ett roligt sätt att vissa på skillnaderna nu och då. I samma bokserie går det även att resa till Grekland och Egypten. 

De ruskiga romarna av Terry Deary - Humoristiskt om hur ruskiga romarna faktiskt var.

Gladiatorer av Minna Lacey & Susanna Davidson - Nog är det något med just de där gladiatorerna i Romariket som lockar till läsning. Denna är enkel och lättfattligt och blodig...

Dessutom berikar vi vår litterära romerska värld med med Asterix, Obelix & co.



En annan faktabok för vuxna som vi läst mycket i är Peter Connollys Pompeji. Mycket bilder och hela Pompejis historia.


Dessutom läser vi första delen i Simon Scarrows barn- och ungdomsserie (klassad som 9-12 men funkar helt klart för äldre också) om gladiatorn Marcus. Om Gladiator. Kampen för frihet skrev jag här. Hittills finns fyra delar om Marcus utgivna/översatta till svenska. 

Simon Scarrow har skrivit en nära oändligt lång serie om de romerska soldaterna Macro och Cato för vuxna läsare, men jag tror faktiskt jag hellre läser fler böcker om Marcus än ger mig i kast med vuxenserien.

Ceasar, Pompejus, Cicero och Spartacus återkommer i flera romaner och romanserier som alla utspelar sig under det sista århundradet f.Kr. Det tycks som om dessa gestalter var ovanligt färgstarka och tiden de levde extra dynamisk, iallafall har de inspirerat till många romaner skrivna i vår tid. Just århundraden kring Jesu födelse tycks vara mest populära. Simon Scarrows böcker utspelar sig under denna tid så även flera av följande romaner/romanserier:

Colleen McCulloughs Master of Rome serie utspelar sig under denna tid. Totalt sju böcker. 

Romarblod av Steven Saylor är den första delen i en lång serie om privatdeckare Gordianus. Gordianus är medhjälpare till advokaten Cicero och dessa deckare utgår från autentiska rättsfall Ciceros som handlade. Första boken får ett eget läsdagboksinlägg här på bloggen inom kort.

Conn Igguldens Kejsarserie - också i denna serie  är det Ceasar & co som är huvudpersoner

Imperium, Konspiration och Diktator (?) av Robert Harris, Maktkamp med Cicero i huvudrollen. Sista delen i denna trilogi - Krönikan om Rom - kommer ut på engelska under 2015.  Läsdagboksinlägg kommer om Imperium.

Robert Harris har även skrivit Pompeji om en vatteningenjör som letar läckor på Vesuvius slutning år 79 e.Kr... Om Pompeji skrev jag här

Lindsey Davis
har gett ut en rad böcker om en privatdeckare Falco i Rom. De första tre tycks åtminstone finnas översatta till svenska. Böckerna utspelar sig år 70 e.Kr.

Också Valerio Massimo Manfredi har skrivit böcker som utspelar sig i romarriket, bl.a Den sista legionen som utspelar sig nära 500 e.Kr om just de sista tappra legonärerna...(Även filmad med kända skådisar)



Av svenska författaren som skrivit om romartiden vet jag Marianne Fredriksson, Vibeke Olsson och Maja Lundgren

Marianne Fredrikssons Den som vandrar om natten kan jag tänka mig att läsa om, med hopp om att den är lika bra nu som då.

Jag överväger om jag ska ge Vibeke Olssons böcker om slavinnan Sabina en chans igen. Men något gjorde att jag inte föll för dem, då, en gång för länge sedan. Vibeke Olsson har skrivit flera andra böcker som också utspelar sig under romartiden.

Naturligtvis finns även Maja Lundgrens Pompeji. En bok jag nyfiket men ej jätteimponerat läste när den kom ut.




Bilder är lånade från http://www.turismoroma.it, http://www.simonscarrow.co.uk/ och wiki

lördag 6 juni 2015

Carolines arv av Katherine Webb

Två gåtor avslöjas parallellt i denna historia som utspelar sig i början av 1900-talet, för 20 år sedan och i nutid. I centrum står två systrar som efter att ha ärvt släktgodset av sin mormor återkommer till sina barndoms somrar. Något hände då som för evigt förändrade deras liv. För den som gillar gods och gårdar på engelsk landsbygd, slitsamt ranchliv i Oklahoma vid sekelskiftet samt en glimt av den engelska resandekulturen.