lördag 30 januari 2016

Konsten att tala med en änkling av Jonathan Tropper

Premiärläsning av Jonathan Tropper. Den var väl helt ok. Sorg, Humor och Feelgood. Om att gå vidare. Men av okänd anledning förväntar jag mig att hyllade Jonathan Troppers senare böcker är bättre. Jag får väl testa.

Trollbunden av Margit Sandemo

Jag fick syn på den här boken på biblioteket för några veckor sedan och att jag valde läsa den var att det var nummer 1 i serien. Jag har tänkt att någon gång ska jag väl ändå provläsa något i Sagan om Isfolket, det tillhör ändå allmänbildningen, men jag föredrar alltid att läsa serier i ordning. När ettan dök upp var det alltså läge. Vad jag tyckte. Vet faktiskt inte. Jag förstår mångas fascination. Fantasy, Historia, Norden och Romantik. Det är förstås en bra kombination men att jag skulle ta mig genom alla de 47 böckerna i serien är jag ytterst tveksam till. Någon mer kanske, få se om nr 2 dyker upp framför mig och det då åter är läge.

torsdag 7 januari 2016

Motellivet av Willy Vlautin

En riktigt bra white trash skildring om två bröders misär och otur i Reno, Nevada. Och ändå trots eländet hoppfull på något konstigt vis. Ett stort plus till bilderna som inleder varje kapitel. Filmatiserad.
Rekommenderas. Motellivet är Willy Vlautins första roman men han har sedan kommit ut med tre till, alla översatta till svenska. Jag ser fram emot dem, men inte i ett sträck. Det är en tuff och gripande värld från den amerikanska botten som skildras.

Flugfiskarens dotter av Theréze Ingmarsson

En fin spänningsfeelgood där de djupa skogarna och att leva i Älvdalen är lika mycket huvudtema som fastighetsmäklaren Sophies bryderier när hon återvänder till sin barndoms Älvdalen. Det är mycket raggsockor, mygg och badtunnor -  och mysigt.

I tystnaden begravd av Tove Alsterdal

Länge har jag tänkt att jag skulle läsa någon av Tove Alsterdals deckare då jag fått för mig att de är snäppet bättre än många andra i genren. Och nog höll I tystnaden begravd hög klass. Dessutom fick jag ett svinkallt knarrande Tornedalen.

onsdag 6 januari 2016

Lagstiftarna av Mats Wahl

Tredje boken i Mats Wahls dystopiska serie Blodregn. Vi befinner oss fortfarande i Dalarna, men Elin har blivit mänskligare och omvärlden kommit närmare. Och trots att kriget är slut är tillvaron osäkrare än någonsin. Tyvärr är det mindre isländsk saga över dialogen och stämningen än i de tidigare delarna; Ryttarna och Krigarna.

North and South av Elisabeth Gaskell

Jag såg BBC's filmatisering av North and South för några år sedan och har sedan dess tänkt att när det är läge ska jag läsa boken. Nu var det läge. Det industrialiserade kapitialistiska Nord. Det pastorala jordbrukande Syd. Romansen är klassisk.

Och för alla som läst allt av Jane Austen (och önskar ni hade dem olästa) men inget av Elisabeth Gaskell så finns förutom North and South även Cranford samt Mödrar och Döttrar av Elisabeth Gaskell