söndag 20 november 2016

Familjerna på Cavendon Hall av Barbara Bradford Taylor

Barbara Bradford Taylors Cavendon Hall är en förenklad version av Downton Abbey i bokform. Samma miljöer och liknande karaktärer men inte lika komplexa och omfattande intriger. Den första i en serie så det kommer fler...

onsdag 16 november 2016

Tjugo år till dig av Anna Lönnqvist

Härligt att läsa en romantiskt feelgood som utspelar sig i september i Abisko och Låkktatjåkka. Det är nu två år sen jag vandrade runt där senast.

Joel och Linn med en massa jobbigheter och hemligheter i bagaget träffas åter efter 20 år. Joel minns Linn mycket väl från den där studentfesten på Lappis. Linn minns knappt Joel.

Allvarsamt tema och så fjällen som ramar in en sammantaget fin berättelse.

Stora små lögner av Liane Moriarty

Stora små lögner är framförallt underhållande. En slags allvarlig humoristisk feelgood deckare. Eller inte. Jag gillar upplägget. Och jag sitter med hjärtat i halsgropen eftersom mitt hjärta tillhör den lille "mobbande" pojken.

Det kretsar framförallt kring mammorna och deras liv och intriger. En förskoleklass på en skola i Australien. En förort till Sydney. Nära stranden. Och en surfhunk t o m.

lördag 12 november 2016

Över frusen älv av Theréze Ingmarson

Myspyset fortsätter i Över frusen älv, Theréze Ingmarsons fortsättning på Flugfiskarens dotter. Ännu mer raggsockor eftersom det blivit vinter. Spår i snön denna gång efter inkränktare. Och varg. Den som gillade den första boken gillar förmodligen den här också.

Röd täckmantel av Christopher Reich

Christopher Reichs äventyrsthriller är en dussin sådan. Passar dem som gillar globala-spion-action-thrillers. Lite rörigt med  många personer/fraktioner inblandade.

Huvudpersonen är förutom läkare och bra på slagsmål även bergsbestigare. Roar mig gör följande mening. Det var en söndagsnatt och han var på väg hem från Aspen efter en helg med friklättring på Angels Landing, en 600 meter hög röd granithäll i Zion nationalpark.


lördag 5 november 2016

Lean on Pete av Willy Vlautin

15-åriga Charley har en tuff och ensam vardag tillsammans med sin diversearbetande pappa. De flyttar ofta. I Portland får Charley chansen att jobba extra med att hjälpa till med galopphästen Lean on Pete. Precis som av Motellivet blir jag alldeles tagen av Lean on Pete. Det här är den andra boken av Willy Vlautin som jag läser från det trasiga USAs botten. Och slutet. Laramie. Willy Vlautin befäster med Lean on Pete sin plats som en av mina absoluta favoriter just nu. Det är rakt, enkelt och går rakt in. Jag läser långsamt och nära andaktsfullt. Norrut och De fria väntar på mig.

De levande av Mats Wahl

I fjärde delen i serien Blodregn fortsätter Elin sitt försök till politisk karriär. Samhället är fortsatt labilt och svårbegripligt. Kriminella klaner. Autonoma nationella regioner. Multinationella företag. Miljöförstörelse. Men kanske är robotarna som tar egna initiativ det största hotet? Vart bär det hän? Den artificiella Intelligensen är redan här. Även i dagens verkliga Sverige. Fortsättning följer i Blodregn i det dystopiska Sverige med sitt centrum i norra Dalarna.

Kvinnan på tåget av Paula Hawkins

Annorlunda psykologisk thriller. Klurig. Läsvärd. Men upplösningen förvånade mig inte. Tur att jag inte visste att den var hypad. För då hade jag troligen blivit besviken.

Ekon av längtan av Tamara McKinley


Ekon av längtan är en fin kärlekshistoria som utspelar sig i London och Paris under mellankrigstiden och i Spanien under spanska inbördeskriget.