söndag 26 november 2017

Finns det en, finns det flera av Mhairi McFarlane

Helt klart en av de bättre av de många som jag läst av denna sort.

onsdag 22 november 2017

Hostage av Guy Delisle

Jag har inga ord värdiga den här grafiska romanen. Men är det någon som kan återge fyra månaders isolering som kidnappad i Tjetjenien så är det Guy Delisle.

Upplevt av Christofe Andre, Administratör Läkare utan gränser, Tjetjenien, 1997.

tisdag 21 november 2017

The Portent 1 De dödas rike och Tecken i skyn av Peter Bergting

Jag har upptäckt Peter Bergtings fantastiska fantasyteckning genom hans båda grafiska romaner The Portent och och den efterföljande fristående fortsättningen Tecken i skyn.  Koreansk och nordisk mytologi. Kanske det. Men ett magiskt skräckingivande öde land är det utan tvekan. Jag ska utforska mer.

Jag blir bl.a väldigt sugen på nyutkomna  The Dark North, där Peter Bergting är en av författarna/tecknarna. "features five unique tales ranging from Norse mythology to apocalyptic science fiction"

www.bergting.com

lördag 18 november 2017

Född till hjälte av Rick Riordan

Inför Rick Riordan känner jag tacksamhet, liksom jag gör inför alla andra författare som lyckas skriva de där böckerna som verkligen griper tag i barn och får dem att vilja läsa mer och mer. Som skriver så att barn vill spara på böckerna så att de räcker längre. Men som barnen sen ändå inte kan motstå, så de blir snabbt lästa ändå. Själv kommer jag inte läsa fler än denna bok i den långa serien. Och det tog ett tag innan jag läste ut den. Det är lite för långt och detaljerat för min smak, men så är jag ju inte 9-12 år gammal heller. Men hur den grekiska mytologin används är roande och det är föredömligt bildande för läsaren oavsett ålder.

måndag 13 november 2017

Den som stannar, den som går av Elena Ferrante

Tredje delen suger tag i mig än starkare än de tidigare två, likväl tyckte jag bättre om både ettan och tvåan. Just nu funderar jag på om jag måste låna den avslutande fjärde bums och riskera att jag hetsläser den eller om det är en paus och lite distans jag bäst behöver. Jag röstar på det senare.

fredag 10 november 2017

Eldstorm av Nevada Barr

Dags för ännu en Anna Pidgeon deckare, mina favoritdeckare som alla utspelar sig i olika amerikanska nationalparker.

Anna är fortfarande stationerad i Mesa Verde National Park där den förra boken Ond vind utspelade sig men hon har som så många andra NPS-, FS- och BLM- anställda engagerats i bekämpningen av en skogsbrand i Lassen National Park i norra Kalifornien. Anna arbetar som sjukvårdare och säkerhetsansvarig. Anna är dessutom till yrket brottsbekämpande ranger, vilket väl kan likställas med nationalparkernas egen polisstyrka.

Anna och hennes kollega behöver gå för att hämta en skadad brandman när en plötslig ändring i vädret gör att brandmansstyrkan överraskas av en eldstorm. De tar sig till en uttorkad flodbädd och lyckas med nöd och näppe överleva infernot. Men inte alla, någon har mördats med kniv under de kritiska minuterna. Hur är det ens möjligt. Väderomslaget medför dessutom starka vindar, dimma och minusgrader. Branden släcks men farorna är inte över. De fallna träden på tillfartsvägen och den täta dimman omöjliggör en räddningsaktion utifrån. De överlevande är isolerade och en av dem är en mördare. Upplagt för drama. Och det är något med det där när två sorters drama korsas. Både överlevandedramat och själva mordramat. Det blir riktigt bra.

Eldstorm är den sjätte boken om Anna Pidgeon i svensk översättning och den fjärde i serien om Anna Pidgeon. Jag som helst läser böcker i den ordning de skrivs och ges ut på originalspråk hoppas förstås på att den femte boken blir den sjunde på svenska. I så fall bär det av till Cumberland Island National Seashore utanför Georgia kust härnäst. Totalt finns - än så länge - 19 stycken deckare med Anna Pigeon i huvudrollen.

Jag stortrivs med att besöka en massa olika amerikanska nationalparker genom dessa böcker. Det är betryggande att jag har många kvar att läsa och att Nevada Barr fortfarande skriver och ger ut nya böcker i serien.

Läs mer på Nevada Barrs hemsida här, på Hoodoo förlag här och på Böcker emellan här.

Boken är ett recensions ex från Hoodoo förlag.

torsdag 9 november 2017

Gilead av Marilyn Robinson

Stillsamt och sorgsamt. Om en gammal mans reflektioner till sin unge son, kring livet som var och den han själv var. Underbart språk.

tisdag 7 november 2017

Hjärnstark. Hur motion och träning stärker din hjärna av Anders Hansen

Ut och spring!

Andra böcker som inspirerar till löpning; Haruku Murakamis Vad jag pratar om när jag pratar om löpning, Markus Torgebys Löparens hjärta och Christopher McDougalls Born to run.

Lou! av Julien Neel

Vi har också i min seriekampanj gett oss i kast med Lou! Ännu en fransk serie. Tidigare seriestrip i KP och så tydligen med på SVT Barnkanalen. Två lästa, vi kommer låna fler. Totalt sju album verkar det som.

söndag 5 november 2017

Det var en gång i Frankrike av Fabien Nury

Herr Josephs imperium, Korparnas svarts flykt och Polisens heder. En serie till i min kampanj. Om den judiske mångsysslaren Joseph Joanovici i andra världskrigets Paris. Föräldralös, Invandrare, Skrothandlare, Miljardär, Kollaboratör, Motståndsman sammanfattar baksidetexten honom. Sex delar. Tre har jag läst så här långt. Jag gillar den här sortens grafiska historiska romaner.

Den glädjelösa ön av Enrique Fernandez

Jag har gjort ett ryck vad gäller läsning av grafiska romaner. Först ut var Den glädjelösa ön av Enrique Fernandez. En roman som vänder sig till unga och vuxna och som i mycket påminner om Hayao Miyasakis filmer. Lite svår att förstå sig på för yngre läsare gissar jag. Mörkt, vackert, gåtfullt, hoppfullt.

lördag 4 november 2017

Utan dina andetag av Karin Aspenström

Utan dina andetag är en kort, lättläst och intensiv bok om en relation i upplösning med en resa i Indien som kuliss. Klart läsvärd.

Får mig att tänka på Att förlora Gemma av Katy Gardner som jag läste för många år sedan. Också där en relation, en kompisrelation, i upplösning på resa i Indien.

Flickorna på englandsbåten av Lone Theils

En helt ok deckare som utspelar sig mest i London och lite på den engelska landsbygden och lite i Danmark. En hel del känns lite långsökt, men ändock, det blir en bra deckare av det Jag gillar att läsa om livet som utsänd i London. Jag fortsätter gärna läsa om journalisten Nora Sand. En till har kommit ut.