söndag 25 augusti 2024

Krigarhjärta av Lars Wilderäng

Jo. Det är i den här fjärde boken det börjar bli intressant på riktigt. Med start i december 2021. Jag konstaterar att jag tycker Krigarhjärta är den bästa hittills i serien. Kanske för att skeendena är så nära verkligheten. Hanna Hjertas tid som volontär och vid fronten i Ukraina är en nutidsskildring.


Ryssland och Ukraina i Östeuropautmaningen 

I samma flod av Sofi Oksanen

En viktig bok, kort och lättläst, om  människorättsbrott med fokus på Rysslands krig mot kvinnor och på Rysslands krig i Ukraina.

Sofi Oksanen ger den historiska bakgrunden och sätter dagens ryska krigsbrott i Ukraina i ett större sammanhang. 

Sofi Oksanen, har rötter i både Finland och Estland. Det är skakande läsning, bilden klarnar och blir oförlåtande tydlig. 

Ryssland, Ukraina och Estland i Östeuropautmaningen 

fredag 23 augusti 2024

De fenomenala fruntimmren på Grand Hotel av Ruth Kvarnström Jones

 

Feelgoodläsning förankrad i en historisk verklighet. Kanske lite lång? Men helt ok ändå.

 

söndag 11 augusti 2024

Den mestadels sanna historien om Tanner och Louise av Colleen Oakley

Det var en hel del jag gillade i den här boken, särskilt upplösningen, när trådarna redde ut sig. Det oväntade. Humorn. Men jag förstod tyvärr aldrig personkemin mellan Tanner & Louise. Den var för tunn för att jag skulle förstå varför de agerade som de gjorde. 

Det är ingen Thelma & Louise men det finns förstås paralleller som inspirerat boken. Mrs Wilt och Tanner tvingas fly plötsligt och det för dem tvärs över Amerika, pga något som hände för länge sedan.

Bokomslaget är snyggt och lockande men utan många rätt, måste man inte ha läst en bok för att göra ett bokomslag eller är det inte lämpligt att ha åtminstone lite koll på USAs geografi? Finn fem fel!

torsdag 8 augusti 2024

Metro 2033 av Dmitrij Glchovskij

Den här boken är något utöver det vanliga. Den dystopiska världen i Moskvas tunnelbana är så mörk, så tung. Jag läser väldigt långsamt och känner ett motstånd mot att ge mig ner i mörkret samtidigt som världen där nere är så fascinerande att jag vill vara kvar. 

Den unge Artiom vandrar genom den världen, längs tunnlarna, till stationerna, bland människospillrorna som skapat en ny civilisation och överlevnadsvärld. Den värld i Moskvas tunnelbana som återstår efter det slutgiltiga kärnvapenkriget, som hänt ovanjord.

2033 är den första i en trilogi. Orkar jag läsa fortsättningen. Vi får se. Oerhört dyster men så fascinerande läsning av Dmitrij Gluchovskij. 

Dmitrij Gluchovskij lever idag i exil utanför Ryssland, dömd i sin frånvaro, efter att ha kritiserat Rysslands storskaliga invasion av Ukraina.

Ryssland i Östeuropautmaningen 

onsdag 7 augusti 2024

Kaffe med mjölk av Ella-Maria Nutti

En kort sorgsen bok om relationen mellan modern i Gällivare och dottern i Stockholm. Livet och döden.





Tema Mjölk IV

söndag 4 augusti 2024

Norweigan wood av Haruki Murakami

Det blev tyvärr en längre paus i min läsning av Norweigan Wood. 

Men som alltid, jag imponeras och tycker  mycket om det jag läser av Haruki Murakami.

Jag uppskattar dessutom verkligen att få ta del av det där vardagslivet som studenterna Toru och även Midoro lever i Tokyo. Det är 1969 men tidlöst.

Läs även här om boken, av min medbloggare i bloggens begynnelse.


 

Familjen Rokesby: Tack vare Cecilia Hartcourt av Julia Quinn

Jag behövde verkligen läsa något lättläst. Det blev en av Julia Quinns om släktingar till familjen Bridgerton. De är alla samma lika dessa böcker, bekväm läsning som jag inte vill vara utan. I denna bok är det dock lite intressant att få befinna sig i kolonierna, i New York på 1700-talet, under det amerikanska frihetskriget.