torsdag 24 november 2011

Stenens väktare av David Eddings

Ska jag ge upp det här med Fantasy? Första delen i Sagan om Belgarion imponerade inte. Från flera olika hade jag hört att den här skulle vara bra och ha något mer. Men ack nej. Jag får nog sälla mig till min medbloggare som lät mig förstå att det här var dussinfantasy det med.

Vad är det jag inte gillar? Framförallt är det för många folkslag och för mycket folk. Och alla folkslagen och allt folk verkar inte tillföra berättelsen något. Framförallt den stora mängden birollskaraktärer besvärar mig, med att jag måste hålla reda på dem. Och jag orkar inte. Vilket gör berättelsen ännu mer platt och utan innehåll. När den stora massan birollskaraktärer dök upp, var jag redan irriterad över alla folkslagen och länderna, som inte berättelsen lyckades väcka till liv för mig.

Jag ger inte riktigt boken en chans. Kanske är det meningen att alla folkslag och alla karaktärer kommer till sin rätt i bok 7 av 11 (eller vad det nu handlar om i denna serie). Men då har jag gett upp sen länge, eftersom jag ger upp Sagan om Belgarion nu.

Men nej, jag ger inte upp Fantasy. Jag kommer fortsätter leta efter bra böcker i sagovärldar. Några av mina bästa lässtunder har jag haft i olika sagovärldar genom Sagan om ringen, Övärlden och Klanen Otori. Och så har jag böcker kvar på listan här.

2 kommentarer:

  1. Sagan om Belgarion är ju rätt gammalt, så jag kan hålla med om att den känns rätt utdaterad och förvirrande med all informationsdumpning.

    Om du vill läsa nyare episk fantasy kan jag rekommendera Vindens namn av Patrick Rothfuss, Locke Lamoras lögner av Sctt Lynch, Den första lagen av Joe Abercombie. Har även hört att Brandon Sandersons Mistborn-trilogi ska vara väldigt bra men den har jag inte hunnit läsa än.

    SvaraRadera
  2. Tack! Härligt med tips. Som sagt jag har inte gett upp!

    SvaraRadera