tisdag 30 december 2014

Krigarna av Mats Wahl

Fortsättningen  på Ryttarna håller måttet. Jag gillar verkligen denna svenska ungdomsdystopi. Fem delar ska det bli. Gott.

Från Spångkojan till Särna via Grundån, Burusjön och Idrefjäll.

Ringens gåta av Elisabeth Nemert

1200- och 1300-talen är onekligen intressanta århundranden i svensk historia. Jag läser alltid gärna om den svenska medeltiden. Både fakta och romaner. Det är dessutom inte för inte som de allra flesta fantasyskildringar utspelar sig i medeltida miljöer. Ringens gåta och den unge Birger Jarl uppfyller klart mina förhoppningar på en sådan roman. Men den där ringen förstår jag mig inte på. Det är en tillräckligt bra berättelse utan dylik  låtsasmagi.

Att inte vilja se av Jan Guillo

Intressantast är om att inte vilja se.

Jag följer väl med när nästa del kommer såsmåningom också.

En enda natt av Simona Ahrnstedt

Inga överraskningar...

Lättläst och småtrevligt...

Påminner om Denise Rudbergs böcker i liknande miljöer...

torsdag 25 december 2014

Under vintergatans alla stjärnor av Camilla Davidsson

En feelgood, tillika en väldigt inspirerande skildring av en vandring längs pilgrimsleden till Santiago de Compostela. Dessutom om att nästan ha gått in i väggen och om att finna sig själv. För en del kanske detta närmar sig en självhjälpsbok, för mig är den en fin reseskildring.

http://www.camilladavidsson.se/

Väkommen till LA, Baby av Moa Eriksson Sandberg

Ungdomsbok om två tjejkompisar som åker till San Fransisco och Los Angeles på sin drömresa. Den enes pojkvän hakar på vilket naturligvis ställer till det. Läsvärd, om slitningar i kompisrelationen och om en resa till USA.


tisdag 23 december 2014

Anteckningar från Jerusalem av Guy Delisle

Så bra. Så imponerad. Precis som Pyongyang.

Jag vill ha mer av Guy Delisle charmiga och träffsäkra kombinerade kåserier/resedagböcker/samtidsskildringar. Jag hoppas mycket på att hans krönikor från Burma och Kina snarast kommer i svensk översättning.

Stjärnklart av Lars Wilderäng

Lars Wilderäng har gjort det igen. Beskrivit ett svensk framtida scenario som griper tag i mig. Denna gång i en renodlad dystopi som kryper under huden på ett helt annat sätt än Midvintermörker och Midsommargryning. Jag tror det främst beror på att i Stjärnklart har Wilderäng lyckats bättre med personer och relationer. Men sen är det förstås allt med den där sårbarheten han pekar ut i vårt elektroniska, digitala och högteknologiska samhälle. En skrämmande skildring.

En nypa salt av Maria Goodin

Lite annorlunda men ändå typisk feelgood.

Lite för utdragen för att det ska passa mig, vilket gör min läsning otålig.

Dagbok för alla mina fans - Gregs bravader av Jeff Kinney

Jag förstår varför alla mellanstadiekillar älskar den här boken. Den är otroligt rolig. Vi ställer oss direkt i kö till tvåan i serien.

Parallellt köar vi också till tvåan i serien Nikkis dagbok av Rachel Rene Russel. Totalt fyra har nu kommit ut i den serien.

De skandalösa av Simona Ahrnstedt

Del tre i Simona Ahrnstedts historiska romanceserie.

Romantik och Erotik på Slottet Wadenstierna. 1700-tal.

Tvåan, 1300-talets Betvingade är klart bäst i denna serie.

torsdag 18 december 2014

Sparlåga

Den här bokbloggen kommer framöver att skruvas ner på sparlåga.

Böcker emellan kommer leva kvar men kommer tillsvidare att mer fungera som läsdagbok än bokblogg.

Sparlåga blir det och det visar sig såsmåningom om lågan skruvas upp igen eller slocknar helt.

måndag 15 december 2014

Stum rädsla av Nevada Barr

Stum rädsla är den första av Nevada Barrs deckare om den brottsbekämpande rangerna Anna Pigeon som kommit ut på svenska. Och efter att ha läst Stum rädsla skickar jag ett tack till Hoodoo förlag för satsningen på denna utgivning.

För detta är helt klart läsvärda deckare. Och jag är ju svag för deckare som utspelar sig i lite annorlunda miljöer. Deckare där miljöerna är lika stor eller som oftast för mig större del av läsupplevelsen än själva deckarhistorien. Efter Stum rädsla vet jag att jag kommer vilja läsa fler böcker med Anna Pigeon och hennes kringflackande liv i amerikanska nationalparker. Vargavinter har kommit ut nu i höst. Pumaspår kommer ut till våren.

Om min glädje över detta nationalparkskoncept skrev jag ett inlägg här för ett par veckor sedan.

Anna Pigeon har i Stum rädsla stationerats i Rocky Mountain National Park. Hon har knappt hunnit börja sitt jobb när två av tre försvunna flickor i yngre tonåren dyker upp på en husbilscamping i parken. Den som hittar eller snarare stöter på flickorna är den rullstollsbundna Heath Jarrod. Heath har tidigare varit en riktigt duktig isklättrare men är sedan en klätterolycka rullstolsbunden. Heath har inte förlikat sig med sitt öde utan bearbetar bittert sina upplevelser. Heath och den yngre flickan fattar tycke för varandra och starka band mellan dem knyts de första timmarna efter att flickorna återkommit till civilisationen. Flickorna är svårt traumatiserade och hör hemma i en religiös sekt vars samfund bor i parkens närhet. Flickorna har varit borta länge och försvann i samband med att de var på campingutflykt i parken med sin karismatiske ungdomsledare. Sökandet har pågått intensivt men gått över i en fas där de flesta gett upp. Flickornas uppdykande är upptakten till den här deckarhistorien.

Till min glädje noterade jag även att DN i lördags valde ut Stum rädsla som en av årets bästa böcker. Kul, för det borde väl ge en skjuts för utgivningen av fler av Nevada Barrs böcker på svenska. Jag väntar på att få besöka fler nationalparker.

Boken är ett recensions ex från Hoodoo förlag.

söndag 14 december 2014

Främlingar av Adele Parks

Främlingar av Adele Parks var en oväntat bra feel-good. Jag förväntade mig inte så mycket och blev kanske därför positivt överraskad.

(Kärleks)historiens utveckling är både väntad och oväntad.

Två främlingar hamnar brevid på ett plan mellan London och Chicago. 35-åriga Jo är önskar inget annat än att hitta en man att gifta sig med. 34-årige Dean har just lämnat sin i cancer döende far i London.

Och därefter går det både som väntat och inte. Men det är mer som hänt före det som får konsekvenser.

Klart läsvärd för dem som gillar feel-good och chic-lit. Kanske kommer jag t.o.m att komma ihåg åtminstone någon del av historien längre fram.

lördag 13 december 2014

Lewismannen av Peter May

Lewismannen är Peter Mays fortsättning på Svarthuset i sin deckartrilogi från Yttre Hebriderna i Skottland. Om Svarthuset skrev jag här.

I Lewismannen finner man ett lik i en torvmosse på Lewis. Ganska snart står det klart att det är ett äldre lik, dock ej av arkeologisk tidsålder. En tatuering tyder på 50-talet.

Fin McLeod är tillbaka till Lewis och eftersom tecken tyder på att fadern till Fins gamla kärlek Marsaili är inblandad bestämmer sig Fin på eget bevåg att hjälpa den lokala polisen.

Jag tycker mycket bra om Lewismannen, kanske inte lika bra som jag tyckte om Svarthuset, men det beror förmodligen på att jag denna gång visste vad jag hade att vänta i mitt möte med Peter Mays Yttre Hebrider.

Jag ser fram emot den tredje avslutande delen när den kommer på svenska.

torsdag 4 december 2014

Ulrikas bok av Maria Gustavsdotter

Ulrikas bok är trevlig historisk läsning om tre prästdöttrar och deras bror i Bohuslän på 1600-talet. I Ulrikas bok är Ulrikas öde främst i fokus men även Katarinas. I början av nästa år kommer Katarinas bok. Den avslutande delen i trilogin blir väl Ebbas bok såsmåningom.

Ett hyss i kyrkan vänder upp och ner på tillvaron för Ulrika och hennes syskon. Ulrika lämnar gården i hast och hennes liv får en helt annan vändning.

Hemma på gården följer vi Katarina men även brodern Magnus som, till skillnad från Katarina, tillsammans med sin vän Andreas var del i hysset.

Och även om det är trevlig läsning så är det allvarsamt det som händer. Ett oövertänkt och hyss kan vara ödestigert och dess konsekvenser svårförutsägbara.

Vi möter framförallt 1600-talets Bohuslän och Uddevalla som då var danskt och i krig med Sverige, men vi hamnar även även i Köpenhamn och Dalarna. 

Det är helt klart en välskriven och läsvärd historisk roman. Jag ser fram emot Katarinas bok till våren!

tisdag 2 december 2014

Castra - Det blå stoftets magi av Jenny A Sandgren

Castra - Det blå stoftets magi av Jenny A Sandgren var en bonusbok som Idus förlag skickade mig i somras i samband med ett annat rec ex. Om jag inte tackat ja till en bok innan jag får den från ett förlag så känner jag inte att jag måste läsa den. Men Castraboken insåg jag att jag faktiskt ville läsa. Något verkade nytt och annorlunda, särskilt för mig som inte har så bra koll på böcker där målgruppen är 9-12 år.

Sara är utvald att bli en Castrakrigare och hon hamnar plösligt på Castra istället för på en klassfest. På Castra tränas barn- och ungdomar i hennes ålder till Castrakrigare. Castrakrigarna ska rädda världen från Miss Mod, Mörke Mark och Vanmäktigheten (Fåfänga, girighet och vanmakt) som vill förtrolla människorna och ta över jorden.

Och jag gillar faktiskt Castra- Det blå stoftets magi. Det känns som det är en magi- och fantasybok som fungerar bra för sin målgrupp. Att den hakar tag i stora händelser i Sverige som 9-12 åringar minns - Eurovision i Malmö och Prinsesan Madeleines bröllop - tycker jag är smart.

Däremot kan jag som vuxen läsare tycka att det saknas lite bakom den där Castravärlden som vi får del av. Men jag tycker inte det spelar någon roll. Boken är inte skriven för mig.

Jag hoppas Jenny A Sandgren tänkt sig en fortsättning. I denna bok står kampen mot Miss Mod i fokus. Kanske blir det Mörke Mark härnäst...?

måndag 1 december 2014

Insurgent och Allegiant av Veronica Roth

Nja. Det blev allt lite väl mycket av den här världen för min del. Jag läste dessutom Insurgent och Allegiant direkt efter varandra och halvägs in i Allegiant kändes det inte så lite segt. Det var en ansträngning att läsa klart.

Jag gillade Divergent och hade förhoppningar på att det skulle fortsätta så, men det hela känns bara utdraget och ointressant. Konspirationerna och revolterna tar aldrig slut.

Jag känner dock igen ett mönster i vad jag tycker om de flesta ungdomsdystopiserier som jag läst. Första boken är bäst för mig. Det är då jag möter den värld och det dystopiska scenarie som just den här författaren skapat till sin roman. Nyhetens behag och nyfikenheten driver mig att ta mig an nya dystopier. Men efter den inledande boken falnar min fascination och då behöver jag något mer än en fascinerande dystopiskt värld för att mitt intresse ska hållas vi liv. Då behöver helt enkelt böckerna vara bättre.

Så många har läst, skrivit och älskat de här böckerna så vad de handlar om hoppar jag helt över att skriva om i det här inlägget.