tisdag 6 juni 2017

Robyn Carrs Thunder Point serie mm

Sen jag upptäckte och blev förtjust i det jag kallade amerikansk landsbygdsromantik har jag försökt utforska genren något.

Min subgenre är en del i den stora genren contemporary romance som är oerhört stor i USA men inte särskilt stor i Sverige. Min känsla är dock att intresset för romance genren växer i Sverige. Många läser det som kommer ut men till dess att böckerna når biblioteken är det långt. Märkligt nog tycker jag eftersom det inte alls tycks vara samma krav som gäller för den stora mängden deckare som inhandlas av biblioteken.

Det jag upptäckt är att den amerikanska landsbygdsromantiken alltså inte är någon stor genre i Sverige men jag har också upptäckt att en hel del faktiskt översätts och ges ut av Harlequin / Harper Collins. En av de serier som håller på att översättas är just Robyn Carrs Thunder Point serie. Jag har även noterat att en del stand alone romance böcker ges ut av lite olika, ofta mindre, förlag.

Jag har blivit väldigt förtjust i just denna serie, ännu vet jag inte om jag kommer att läsa dem alla. Den här typen av serier är ofta väldigt långa. Robyn Carr har gett ut nio böcker som utspelar sig i det lilla kustsamhället Thunder Point i Oregon.

I första boken The Wanderer kommer ex-arme-helikopter-piloten Hank Cooper till Thunder Point. Han har ärvt ett hus på stranden i närheten av samhället. I Thunder Point finns naturligtvis en lämplig stark kvinna som arbetar som räddningspilot på kustbevakningen och som uppfostrat sin lillebror på egen hand. Här finns även en sheriff som blir Coopers nya kompis som sen får sin egen romantiska historia som vidareutvecklas i bok två. Nya karaktärer i giftasvuxen ålder - ofta med ett förflutet - dyker upp allteftersom och så fortsätter böckerna...

Vad är det då jag gillar. Det viktigaste är nog att karaktärerna är genomarbetade och känns trovärdiga. Klyschorna både vad gäller karaktärer och berättelser får man bara ta, det är inte för att få en seriös verklighetsskildring som jag läser de här böckerna. För att få den sidan av USA läser jag Country Noir och min favorit Willy Vlautin. En eller två romantiska historier finns alltid som en röd tråd men det som gör böckerna läsvärda för mig är allt det andra som också pågår i den lilla staden. Då krävs det att böckerna inte bara fokuserar på den romantiska berättelsen, vilket många romance böcker gör. För mig gäller det att hitta de där böckerna som har något mer än hon+han+lite komplikationer innan det går som man vet det ska gå.  Jag är barnsligt road av att läsa om just amerikanskt småstads- och landsbygdsliv. Långt från chiclittens New York. Det är lite lagom vardagsdrama, ofta behandlas även ämnen som mobbing, trakasserier och psykisk ohälsa, kanske i en sidoberättelse. Männen är alltid reko hjältar och goda innerst inne och kvinnorna starka och självständiga.

Thunder Point serien har allt det där och dessutom finns naturen med som en tilltalande kuliss. Och USAs fantastiska och storslagna natur vurmar jag också för. Det är delvis därför jag tycker så bra om Nevada Barrs deckare om Anna Pidgeon. När jag utforskat Robyn Carrs författarskap så kan jag belåtet konstatera att hennes nästa serie Sullivans Crossing utspelar sig i Colorado, "...high in the Rocky Mountains, at the crossroads of the Colorado and Continental Divide Trails, where campers and hikers, bikers, rock climbers, fishermen and nature lovers refuel, refresh and recharge..." Hur ska jag kunna motstå det?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar