fredag 18 maj 2012

Let my people go surfing av Yvon Chouinard


Frågan är vad det här är för bok?... en självbiografi?... en livsstilsbok?...en reklambok?... en lärobok?... kanske ändå främst en bok om ett liv, ett företag och ett mycket annorlunda entreprenörskap. "The education of a reluctant businessman"

Yvon Chouinard skapade klädföretaget Patagonia. Patagonias resa börjar med att Yvon Chouinard - när han inte klättrar big walls i Yosemite i Californien - tillverkar och säljer sina egenhändigt uppfunna bultar (klätterutrustning). Redan då, på 60-talet var det kvalitet framför allt som gällde. Och Yvon Chouinard märkte snart att han kunde leva av försäljningen. Chouinard Equipment växer successivt. Tillverkningen och försäljningen uttökas med funktionella kvalitetskläder. Såsmåninom, av flera skäl, delas företaget upp Yvon Chouinard fortsätter driva Patagonia. (Chouinard Equipment utvecklas vidare till Black Diamond - en av världens stora tillverkare och försäljare av bl a klätterutrustning.) Patagonia fortsätter sin resa och genomsyras av nytänkande, kvalitetstänkande och miljötänkande. På 70-talet startar Patagonia bl a ett av USAs första dagis för personalens barn. Idag går 1% av försäljningen till olika miljöprojekt runt om i världen.

Boken består av två delar. Del ett är en biografi om Yvon Choinard och Patagonia. Del två berättar Patagonias företagsfilosofier. (Product, distribution, image, financial, human resource, managament, environmental) Mycket intressant läsning!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar