onsdag 5 december 2012

New Yorks gudar av Lyndsay Faye


I den historiska deckaren New Yorks gudar följer vi den motvillige polisen, eller kopparstjärnan, Timothy Wilde. Han förlorar sitt hem och sitt jobb i en stor brand på Manhattan. Utblottad och med svåra brännskador tvingas han ta jobbet som polis i New Yorks nystartade poliskår. Ganska snart får Timothy lämna sitt jobb som patrullerande polis och istället bli någon slags utredande polis. Och det brott han utreder är en funnen massgrav, full med irländska barn. Någon - en religiös galning? -dödar irländska gatubarn, avlägsnar inre organ och ristar ett kors i bröstet på dem. Och brotten har pågått under flera år.

New Yorks gudar är en roman som kräver ganska mycket av läsaren, främst då den är oerhört detaljerad. Det är en bok som jag tror hade mått bra av lite mer koncentrerad läsning än vad jag lyckats ge den de senaste veckorna. För jag vill verkligen leva mig in i alla historiska detaljer och miljöer. I New Yorks gudar förflyttas jag till ett myllrande, eländigt och fattigt New York i mitten av 1800-talet. Ett New York som fullkomligen svämmar över av irländare som emigrerat i potatispestens spår. Potatispesten som orsakade 1 miljon irländares död på Irland och 2 miljoner emigranter till USA.

Handlingen går ganska sakta framåt i ungefär två tredjedelar av boken. Det är som om 1800-talets immigrantvärld och bokens karaktärer sakta behöver byggas upp för läsaren. Men plötsligt faller allt på plats, man vet vem som är vem och i de sista kapitlen ökar tempot på väg mot den oväntade upplösningen.

Jag tror det är en bok som gillas av den historieintresserade men naturligtvis allra mest av den historiskt deckarintresserade... Boken är del ett i en planerad serie om kopparstjärnan Timothy Wilde. Trevligt!

Boken är ett recensions ex från Norstedts.

2 kommentarer:

  1. Lockande! Utspelar sig onekligen i en intressant brytpunkt mellan det agrara samhället i den gamla världen och industrialismen och urbaniseringen i den nya världen.

    SvaraRadera
  2. Onekligen. Fångar dessutom stämningar och spänningar mellan immigrantgrupper och en mörk otäck känsla av fara när en fattig immigrantgrupp blir för stor på för kort tid. Religion och politik. Vad är vad. Klart aktuella teman. NY präglas förmodligen (?) fortfarande av den stora vågen av irländska immigranter på 1800-talet...

    SvaraRadera