söndag 23 december 2018

Lorraine Heaths Texas Brothers serie

En western historical romance serie som hamnat långt upp på alla listor i genren på Goodreads. Det var ett tag sedan jag köpt serien. Sedan dess har jag upptäckt att det finns så mycket gratisläsning på Amazon, både i den här genren och annan romance, så det har hållit mig igång. Men det finns en anledning att Lorraine Heaths serie om de tre bröderna i Texas hamnar högt på listorna. Böckerna är bra för sin sort. Mycket möda är lagd på karaktärerna och deras samspel. Enkelt kan man summera det hela så här: I första boken hämtar den ene brodern den andre broderns blivande fru på stationen men resan hem är så pass lång att de hinner bli kära. I den andra boken ordnar det dock upp sig för den andre brodern genom ett arrangerat äktenskap från grannranch. Yngsta brodern gör det enda ärbara när han gjort sin kvinna med barn av misstag. Men det som är bra med böckerna är nog hela äventyrskänslan. En fjärde bok tror jag är på gång som utspelar sig 15-20 år senare. Next generation.

onsdag 19 december 2018

Flickorna av Emma Cline

Den här boken har jag velat läsa länge. Och den var lika fascinerande och bra som jag väntade mig. En roman baserad på Charles Mansons hippiesekt, flickorna i hans "familj" och de bestialiska morden 1969. Allt ur Evies - tonårstjejen i periferins - perspektiv.

lördag 15 december 2018

En vinter i Paris av Jenny Oliver

Engelk ung kvinna på konditoritävling i Paris. Gullig. Jul-lit. Men börjar det inte blivit väl många små bagerier, caféer och bokhandlar på den svenska feelgoodmarknaden? Det finns ju feelgood på fler tema.

fredag 7 december 2018

A nordic king av Karina Halle

A nordic king är den andra boken jag läser om de nordiska kungahusen. Fast det här var visst den tredje delen i serien. Böckerna är dock helt fristående från varandra. En svensk och en norsk kronprins i de två andra. I den här boken en dansk tilltuffsad kung - änkling, ensamstående pappa - och så en australisk nanny.

Einsteins nya fru: Samlade serier av Liv Strömqvist

Alltid lika träffsäker och rolig. Och med det är denna höstvinters seriekampanj över. Grafiskt går dock även att läsa även utan kampanjer.

söndag 2 december 2018

Isla and the happily ever after av Stephanie Perkins

Isla and the happily ever after är den tredje delen i Stephanie Perkins serie om ung kärlek. Karaktärerna från Anna and the french kiss och Lola and the boy next door dyker upp i periferin. Den här är lika gullig. På ett sätt bättre än de andra två men samtidigt är det obegripligt varför de gör slut efter en sådär 2/3 av boken vilket sänker det hela. Ett motstånd behövs alltid i en romantisk bok, så är det ju, men anledningen eller anledningarna ... jag hängde inte riktigt med där.

onsdag 28 november 2018

Drömmen om Europa av Fabian Göransson

...med resväskorna fulla av damm från en kontinent som sakta vittrar sönder... tack för att jag fick var med...

Drömmen om Europa är ett sådant där grafiskt verk som bekräftar min önskan att vilja läsa mer serier. Och jag känner återigen tacksamhet mot min vän - som en gång var med och startade den här bloggen - att min nyfikenhet på serier och grafiska skildringar väcktes.

torsdag 22 november 2018

Snöfall över Strandcaféet av Lucy Diamond

Fortsatt myspys från Cornwall. Men varför är det en höggravid kvinna på omslaget mitt i vintern? Fint och inbjudande bokomslag men fel säsong. Boken är en direkt fortsättning på Strandcaféet och det myses lite (ganska mycket) och det trasslas vidare lite (väldigt lite) men egentligen händer inte så mycket i den här boken. Det lullar bara på. 

söndag 18 november 2018

Chefen av Vi Keeland

Kom ihåg bli inte kär i Chefen av Vi Keeland är en helt ok romance/feelgood. som utspelar sig i New York. Men det handlar nästan mer om att kunna släppa ett traumatiska förflutet och om att kunna gå vidare, än om just det där att inte bli kär i chefen.

torsdag 15 november 2018

Förälskad i trubbel av Sarah Title

Jag tycker bättre om Förälskad i Trubbel än de där 30 dejterna på de 30 dagarna. Det var lite ansträngt med hela konceptet odejtbar. Förälskad i Trubbel känns på något sätt trovärdigare  - exklusive den fåniga epilogen. Och dialogerna är roliga. En hemvändande rocktjej och den nyinflyttade snygge bibliotekarien. Ännu en feelgood/romance från Forums Lovereads som nu släppt lite titlar inför vårkollektionen. Den tredje i Sarah Title's biblioteksserie kommer bl.a liksom även en roman som lockar mig då den utspelar sig i Singapore.

måndag 12 november 2018

Open Season av C.J. Box

En riktigt bra deckare/thriller i min smak. Mycket vardagsliv och en spännande miljö. Joe Pickett är statligt anställd viltvårdare i Wyomings vildmark. Eftersom vi är i Amerika har han rätt att bära vapen och har vissa rättigheter som liknar polisens. Att leta på tjuvjägare verkar vara en stor uppgift.

Joe Pickett är inte som i de flesta översatta amerikanska deckare en desillusionerad storstadspolis med problem i sina personliga relationer. Istället är han en omutbar rättrådig småbarnsfar och hans familj har stor plats i boken. Det blir intressant och mot slutet spännande.

Open season är den första delen i en lång serie om Joe Pickett. Jag kan inte annat än tycka att det här är alltför bra för att inte ha översatts. Jag förstår inte varför det inte skett. Är den amerikanska vildmarken och dess invånare alltför smal? C J Box är en storsäljare i USA och på framsidan hejar Lee Child och Tony Hillerman på med lovord. Och det finns likheter med båda dessa författares lättlästa/hårdkokta respektive eftertänksamma deckare. Lee Child är allmänt känd och Tony Hillerman för den som inte läst honom så utspelar sig hans deckare i Navajoland. Jag tänker även på Nevada Barrs serie om Anna Pidgeon - brottsbekämpande ranger i USAs nationalparker när jag läser Open Season.



Mitt perfekta liv av Kristan Higgins

Ännu en charmig feelgood av Kristan Higgins. Denna gång en hemvändande läkare till Cape Cod på jakt efter drömmannen sen high school.

Noterar också att Printz ger ut en Kristan Higgins till våren. Dags för en bredare publik i Sverige och kanske tar därefter mitt bibliotek hem dem på eget initiativ framöver? 

tisdag 6 november 2018

Domovoi av Peter Bergting

Ännu en grafisk roman av favoriten Peter Bergting. Slaviska andar, väsen, spöken. I Gamla stan i Stockholm och längs riksväg 45. 

Några gratis romanceböcker (4)

Biblioteksböcker av papper är min grej. Men gratisböckerna från kindle har fått mig att tycka det känns tryggt att alltid ha ett gäng tillgängliga i telefonen. Jag har inte utforskat om det finns gratisböcker utanför romancegenren, mest då jag inte har behovet. Böcker i andre genrer finns ju som pappersböcker på biblioteket. Här kommer iallafall senast månadernas lästa gäng.

Winter's Heat av Cristin Harber. Tänkte jag skulle bredda mig lite och prova på en annan subgenre inom romance, något med lite action, vilket betyder vapen, våld, kidnappning etc. Actionbiten är väl ungefär som i en riktigt dålig thriller/deckare och det blir definitivt för mycket av det goda när alphahjälten har en adopterad bebis hemma. (✔)

Finding Pride av Jill Sanders. En tämligen ordinär contemporary som hade sin charm. Small town romance i Oregon.✔

Accounting för Love av Erin Wright. Kort gullig contemporary western. Som alltid när jag läser okomplicerad romance så spelar miljöerna stor roll. I detta fall en småstad och en ranch i Idaho. ✔

fredag 2 november 2018

Skräck - Elva rysare för mellanstadiet

Flera av oss i familjen har läst denna antologi med elva noveller inför Halloween och Alla helgons natt.

Våra läskigaste favoriter blev (utan inbördes ordning); Olyckan av Alex Haridi, Försvinnande gott av Peter ArrheniusSätramumien av Siri Spont, När kylan kommer av Kersin Lundberg Hahn och Rapzys rum av Johan Theorin.

Övriga författare; Ingelin Angerborn, Gustav Tegby, Moa Eriksson Sandberg, Petrus Dahlin, Petter Lidbeck och Rebecca Åhlund.

onsdag 31 oktober 2018

Och i Wienerwald står träden kvar av Elisabeth Åsbrink


Riktigt bra skriven är det jag främst tänker. För det är en bladvändare i sina hopp mellan byråkratiska klipp, berättelser och framförallt alla breven. Ett öde. Av många. Jag kan inte låta bli att störa mig lite på att Otto Ullmanns öde är intressantare för eftervärlden för att det sammanflätades med Ingvar Kamprads. Bokklubbens val i paket med Hédi Fried.

The Death of Stalin - A True Soviet Story av Fabien Nury och Thierry Robin

Nästa i seriehögen. Riktigt bra. Inspirerat av verkliga händelser. Och som författarna skriver om sig själva förordet: It would have been impossible for them to come up with anything half as insane as the real events surrounding the Death of Stalin.

Norsebleed Studio reser i den svenska historien

Dags för en grafisk kampanj igen. Är det något med hösten som gör att jag får lust att läsa serier? Även förra hösten/vintern drog jag igång en kampanj. Först ut; Norsebleed Studio reser i den svenska historien. En antologi mangaserier av Joakim Waller, Natalie Batista och Magnolia Winroth. Tre resor i den svenska historien för barn och unga på teman; Häxrättegång, Emigrationen till Amerika och Finska krigsbarn. Fina!


Vi som blommar sent av Louise Miller

Trevligt att vara tillbaka till Guthrie, Vermont. Bra, men inte riktigt lika bra som i Vägen till Sugar Maple Inn...

onsdag 24 oktober 2018

Funkar, funkar inte

Jag har läst om två av mina gamla barndomsfavoriter, högt. Och jag konstaterar att Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian fungerar alldeles fantastiskt bra som högläsningsbok. Trots att det går ganska långsamt. Däremot fungerar inte Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe. Det inte bara går långsamt. Den är långsam. Märkligt för så minns jag den inte alls. Tillsammans med Agnes Cecilia var den min absoluta favorit av Maria Gripes böcker. 

tisdag 23 oktober 2018

Frågor jag fått om Förintelsen av Hédi Fried

Det som främst slår mig när jag läser denna bok är tre 1) Hur kan det vara så att detta fortfarande är en viktig bok? Är detta inte allmänt känt av alla sedan länge? Jag är uppväxt med dessa berättelser i skolan, filmer, romaner, dokumentärer. Men tyvärr är detta fortfarande en viktig bok. 2) Att berättelsen kommer så nära i den personliga upplevelsen och ögonvittnesberättelsen som Hédi Fried  återger. 3) Hur otroligt bra formatet fungerar med frågor och svar till framförallt barn och unga som behöver få veta.

Kylie Scotts Stage Dive serie

I denna romanceserie är det bandet Stage Dive's fyra manliga megarockstjärnor som är de centrala men det är de kvinnliga huvudrollsinnehavarna som är jag i romanerna. På sitt sätt följer romanerna bara det i romancemiljö välkända temat: känd rik man + okänd orik kvinna. Men i rock'n roll miljö med groupies, limousiner, fester, konserter etc. Las Vegas, Los Angeles, Portland. Självklart har kvinnorna fötterna på jorden och alla rockstjärnorna är goda och lojala innerst inne, redo att lugna ner sig. Tillräckligt bra karaktärer och dialoger för att jag vill läsa hela serien kan jag konstatera iallafall.

måndag 15 oktober 2018

Sky runner: Hitta styrka, balans och glädje i din löpning av Emelie Forsberg

Världsmästare i skyrunning och världscupvinnare i skidapinism. Imponerande. Mest inspirerande med boken är ändå de otroligt vackra bilderna med den alltid lika glada Emelie Forsberg till mestadels springande på lätta steg. Det är ju där man skulle vilja vara.

lördag 13 oktober 2018

Mysteriet på Asthall - Mitfordmorden av Jessica Fellowes

Första delen i serien som utgår från de osannolika Mitfordsystrarnas liv. Eller snarare med Mitfordsystrarna som bakgrund. I centrum barnflickan Louisa Cannon. Fler delar kommer, läser dem sannolikt också, även om jag tyckte den här var lite långsam emellanåt.

Jag läste en gång med stort intresse och fascination De osannolika systrarna Mitford av Cecilia Hagen. En bra bakgrund inför den här romanserien av Jessica Fellowes.

tisdag 25 september 2018

Mannen som talade med elefanter av Lawrence Anthony

En bok jag varmt rekommenderar. Helt fantastiskt läsning om en till en början argsint elefantflock på ett privat naturreservat i Sydafrika. Hela boken är en njutning att läsa för den som gillar läsa om vilda djur, velden och dagens Sydafrika. Dessutom spännande. Tjuvjägare, Rymningar, Eldsvådor.

Bord för fem av Susan Wiggs

Susan Wiggs är en ny bekantskap i romancegenren. Trevlig läsning. Påminner lite om det jag läst av Kristan Higgins. Rumsrent nog för att snarare klassas som feelgood... Tragedin i boken och vad som händer sen, de första dygnen efteråt, är fint skildrad. Tre föräldralösa barn. En hjälte och en hjältinna som måste samarbete för barmens skull. Och så en hel del golf. Jag har aldrig läst en bok som utspelar sig i golfmiljö förut.

måndag 17 september 2018

Silvervägen av Stina Jackson

Oemotståndligt. Bara namnet. Platsen. Silvervägen. En svart vemodig deckare från Norrlands inland. Egentligen inte min sorts bok. Eftersom jag ju vet att det slutar illa. Lina är försvunnen. Lina är inte en som försvinner. Så det har gått illa. Men Country Noir är däremot min läsning. Vanligtvis dock ej svenska försök till sådan. Hur som helst är det här en riktigt bra mörk spänningsroman som kryper in under. Norrlands inland ja. Men också amerikainspirerat av Highway of Tears, preppers och konspirationsteorier.

Stina Jackson. Debutanten. För några år sen hade hon en blogg som jag av en slump hittade i min jakt efter något i Colorado. Borta nu. Minns en liten hund, fina intressanta reflektioner om naturen och livet - som utlandssvensk -  i Denver. Inte förrän jag började läsa Silvervägen kopplade jag ihop författarinnan med bloggen jag en gång läst i.

Jag hyllar jag med. Blir det fler böcker blir de säkert bra de med. 

Några gratis romanceböcker (3)

Än har jag inte tröttnat på denna bekväma romanceläsning i min telefon. Och det kommer att bli några fler eftersom jag har väldigt svårt att låta bli att botanisera bland alla tillgängliga gratisböcker på kindle.

The Darling Songbirds av Rachel Herron. Snäppet upp är denna contemporary. En ärvd saloon i en liten håla vid kusten i norra Californien. En återvändande tredjedel av ett band typ typ Dixie Chicks. Och en het bartender. Funkar såpass bra att jag faktiskt sneglar på vad det kostar att få läsa om när de två återstående systrarna i det nedlagda bandet återvänder.✔✔

Barely Breathing av Pamela Clare. Om boken ovan fick mig att snegla på att läsa fortsättningen i serien så tänker jag att jag förmodligen inte kommer kunna avstå att läsa fler i den här serien. Colorado High Country. Ett search and rescue team. National Forest Rangers. Spänning och romantik. Inget särskilt men ok. Men framförallt trodde jag aldrig jag skulle få läsa en detaljerad beskrivning av klättring av off-width sprickor i romancebok.✔✔

Rangers Legacy av Vella Munn. National Forest Rangers i Montana är manliga hjältar i denna serie och i denna bok. Överlag långsammare och händelsefattigare än ovanstående rangerbok. Men stort plus för miljön.✔

Mail Order Mystery av Robin Deeter. Om en fd Pinkerton agent med comanchepåbrå som behöver en brud som klarar av att driva en ranch. Kort på mail-order temat.✔

fredag 14 september 2018

1793 av Niklas Natt Och Dag

Fylla, sjukdom, fattigdom lort, hopplöshet, misär. Framförallt fylla.1700-talets Stockholm var ingen trevlig plats. Det var ett tag sen jag läste en svensk eländes-fattigdoms-skildring. När jag gör det så associerar ofta tillbaka till Sven Wernströms serie Trälarna som jag läste som barn. Så även denna gång. En deckardebut av Niklas Natt och Dag. Jag hoppas han skriver fler.

söndag 9 september 2018

onsdag 22 augusti 2018

Förbannade kärlek av Colleen Hoover

En inte lika lättsam feelgood som den förra, ganska allvarlig faktiskt och bitvis lite enformig. Men det är romance och det ordnar sig på slutet.

Inte den du tror av Kristan Higgins

En lättsam feelgood tillika en av de böcker jag lyckades få mitt bibliotek att ta hem och som det genast blev kö till. Om att vara en av grabbarna.

måndag 13 augusti 2018

Klassisk spänningslitteratur i sommar - en sammanfattning


Jag hakade till min egen förvåning på en bokbloggsutmaning i sommar. Johannas deckarhörna utmanade till läsning av icke helt nya deckare. Att jag hakade på berodde förstås på att det passade min egen läsning. Men det förvånade mig att jag bemödade mig göra det i form av en bokbloggsutmaning. Äntligen blev det iallafall av att jag läste en Sherlock Holmes berättelse. Trevligt! Så det tackar jag Johannas deckarhörna för. Fyra klassiska deckare blev det, varav tre med snyggt retrodesignade bokomslag. En mer deckare läste jag än jag ursprungligen tänkte.

De fyras tecken av Sir Arthur Conan Doyle
Fem små grisar av Agatha Christie
Maigret gillrar en fälla av George Simenon
Farligt att förtära av Maria Lang

Westins bageri & kafé av Solja Krapu-Kallio

Mysig svensk feelgood från Norrlands inland. Lite Umeå också. Som storläsare av feelgood och på senare tid romance så tycker jag att Solja Krapu-Kallio hittat något eget med den här boken, både i humor och nivån på dramatiken. Jag läser gärna fortsättningen som jag såg kommit ut. Lite orolig dock för upprepning eller tilltrassling i onödan. Den amerikanska varianten med serier och uppföljning i form av att följa ett nytt kärlekspar i samma eller anslutande miljö tycks inte slagit igenom i Sverige ännu. Förutom i några böcker av Denise Rudberg som jag läst.

söndag 12 augusti 2018

Farligt att förtära av Maria Lang

1950. Maria Langs Farligt att förtära var min fjärde och sista deckare i sommarens klassiska deckarutmaning. Jag tyckte boken var mycket lovande väldigt länge eller i princip hela boken, tills upplösningen blev lite väl komplicerad. Men överlag var det en väldigt trevligt besök till 50-talets Stockholm.

Midnattslinjen av Lee Child

En sprillans ny Jack Reacher som till min förtjusning utspelar sig i Wyoming söder om Laramie. 

fredag 10 augusti 2018

Några gratis romanceböcker (2)

Jag läser vidare bland mina gratis nedladdade romanceböcker. Där de allra flesta utgör första delen i en serie - ett litet försäljningstrick av Amazon som jag tacksamt utnyttjar. Kort om några böcker nedan.
Country Heaven av Ava Miles. Den här boken gillade jag. Och Ava Miles verkar vara en hyfsat stor romanceförfattarinna i USA. Berättelsen kretsar kring en bad boy country pop stjärna och hans next door girl turnekock. Countrystjärnan är naturligtvis inte egentligen en bad boy. Och kärleken förändrar fördelaktigt hans image. Det jag gillar är att det är stort fokus på hans familj hemma i södern. Flera frigörelseprocesser pågår där. Kan tänka mig läsa mer av Ava Miles som iallafall i den här boken håller nivån uppe och har rätt balans mellan kärleksstoryn och annat.✔✔✔
The MacKinnon's Bride av Tanya Anne Crosby. En historisk skotsk romantisk berättelse. En hel romantisk subgenre verkar byggts upp kring dessa medeltida skotska män i kilt. Jag tänkte jag skulle provläsa några. Jag gillar ju både Skottland och historiska romaner. Just den här var ingen höjdare. Och så många 'aye' och 'lass' som möjligt tycktes inklämda i dialogerna. (✔)

Sundered Hearts av Anna McIntyre. En tämligen ordinär vardagsromantisk romance/feelgood. En skilsmässa och därefter en tillfällig förbindelse. Lite småtrevligt. Kryddad med ett litet spänningsmoment. ✔✔

The bride wore blue av Cheryl Bolen. Första delen i serien The Brides of Bath. Tämligen ordinär den här med. Ok för den som gillar historisk engelsk romantik.✔✔

Mountain of Lies av Jayne Evans. Den här boken var - tror jag - inte en första del i en serie. utan en stand-alone. Och boken var mer av en thriller med mycket romantik. En biolog, en hund, en undercoveragent och några skurkar i den kanadensiska vildmarken. Helt ok läsning faktiskt när jag tänker efter.✔✔✔

måndag 6 augusti 2018

Liten tvåa med potential av Camilla Davidsson

Typisk trevlig lättläst svensk stockholmsfeelgood med utbrändhet och karriärval som bakomliggande allvar. Och så lite exotisk midvintrig landsbygd i Västerdalarna på det.

Adjö Cowboy av Olja Savicevic

En roman som utspelar sig i Split i Kroatien, vilket också är anledningen att jag fastnar för att läsa just den här boken. Lite jobbig, lite stökig men bra. Delar av boken påminner mig lite om Elena Ferrantes första del och Silva Avallones Stål. Barn som växer upp, springer runt och dräller i stadskvarter. I Sydeuropa. I denna bok dräller de runt före Balkankrigen drog igång. En uppväxtskildring och en nutidsskildring. 

torsdag 2 augusti 2018

Ät och spring: min osannolika resa mot ultrmaraton och mästerskap av Scott Jurek

Jag fortsätter läsa långdistansböcker. Det börjar bli så många nu att det är dags för en egen etikett "Löpning"i denna blogg. Scott Jurek, en megaultralöparstjärna, som vunnit mycket och som blev känd genom att vara en av löparna som utmanade taramuharaindianerna i Christopher McDougalls Born to Run. Men den här boken är främst en biografi - från barndomen i Minnesotas vinter till dagens tvivel på vad som händer sen. I boken varvar Scott Jurek sitt berättande med sina veganrecept. För Scott Jureks bok är dessutom en hyllning vegankost och att vegankost går att kombinera med fysisk prestation på extremt hög nivå.

måndag 23 juli 2018

Eldens mörker av Annah Nozlin

Eldens mörker är den avslutande delen i Annah Nozlins fantasytrilogi Miras saga. Men i Eldens mörker flätas Miras saga än mer samman med de tidigare utgivna delarna i Ekens dotter. Eldens mörker blir därför nästan mer av en femte del i en längre serie.

Annah Nozlin trivs verkligen i sin sagovärld. Det märks i berättarglädjen och det utlovas fler berättelser om karaktärer som dykt upp i Miras saga.

Eftersom det gått en tid sedan jag läste de tidigare böckerna så minns jag inte alla vändningarna i de tidigare delarna, men känslan av en lång vindlande stig full av äventyr håller i sig även  i denna bok. Det oväntade kan när som helst hända Mira och ibland spinner just den tråden vidare till något avgörande. Miras saga får dock sitt slut i denna bok. Och lite lugn och ro är nog vad Mira behöver och förhoppningsvis får, åtminstone så länge karparna håller sig vid liv.

Boken är ett recensions ex från författaren. Läs mer om Annah Nozlin och hennes böcker i serierna Ekens dotter och Miras saga www.nozlin.se.

Binas historia av Maja Lunde

Ännu en läskig dystopisk läsning i sommar. Tidigare på sommaren läste jag ut Mats Wahls perfekta-storm-dystopi Blodregn. Binas historia handlar om kollapsen när bina försvinner. Och tre parallella berättelser från 1800-talets mitt, år 2007 och någon gång i framtiden knyter samman den här berättelsen. Riktigt bra.

Maigret gillrar en fälla av George Simenon

1957. Läsning i sommarens klassiska deckarutmaning. Den var inte med i min ursprungliga plan men bokomslaget var snyggt och jag var nyfiken. Jag har läst någon Maigretdeckare av Simenon för evigheter sen. Men det var så länge sedan att det här nog får anses var en ny bekantskap. Jag valde en Maigretdeckare som utspelade sig i Paris, i Montmartre, för att maxa den franska upplevelsen. Försiktigt, trevande och smart gillrar Maigret en fälla i Paris sommarhetta och sätter fast en seriemördare. 1950-tal, annan tid, ja. Läser gärna fler.

Några gratis romanceböcker (1)

Jag utforskar Amazons utbud - som varierar över tid - av gratis romanceböcker för nedladdning. Det har blivit några bottennapp som inte är värda att nämnas här, men nedan kort om några av böckerna jag läst.
Take me home är den första delen i J.H Croix Last Frontier Lodge serie. Miljön, en liten kuststad i Alaska är tilltalande. Till Diamond Creek kommer den manliga huvudrollsinnehavaren som ska öppna upp den lokala skidbacken med tillhörande skilodge. Anläggningen har han ärvt men den har varit nedlagd i över 20 år. Till Diamond Creek återvänder också den kinnliga huvudrollsinnehavaren efter 10 år i Seattles hightech värld som programmerare. Och på den vägen är det. ✔
A Mail-Order Heart av Janelle Daniels. En fånig mail-order bride western bok. Knappt pyttelite underhållande. Men jag läste ändå ut den. Nio brudar är beställda via postorder av en udda man som blivit rik på sin gruva. Sen går han och dör. De nio brudarna stannar i staden. Jag gissar de alla kommer har varsin bok i en lång serie.(✔)
Teton Sunrise av Peggy L Henderson. Denna western romance var klart bättre än ovanstående. Jag gillade läsa om vildmarksmiljön i västra Wyoming. Pälsjägare och Indianer. En liten stockstuga med utsikt över Tetons. Från samma tid och liv som skildras i filmen The revenant. En sammanlänkande serie med fokus på Yellowstone finns också men där sker det tidsresor från vår tid och tidsresor medför alltid att mitt intresse dalar till obefintligt.✔✔
The road to Garett av Suzie O'Connell. Trivsamt och vardagligt. En ung ensamstående mor. En nedgången ranch. Utspelar sig framförallt i Cody i Wyoming. Jag kan tänka mig läsa mer av Suzie O'Connell. Two-Lane Wyoming serien är lång men tycks ej utgiven i sin helhet som e-böcker. ✔✔✔

söndag 22 juli 2018

Carina Halles North Ridge serie

Jag läste The Swedish Prince av Carina Halle tidigare i år och tänkte att det kan vara värt att läsa fler av henne, trots hennes lite i min smak för sexiga stil och den stora mängden tatueringar. Denna serie utspelar sig i det lilla kanadensiska samhället North Ridge någonstans i Klippiga bergen. En miljö och ett upplägg jag gillar. Tre ogifta snyggingar till bröder uppvuxna på en ranch är huvudpersoner. Något med den lilla staden ute i vildmarken och den lite vemodiga tonen i den första delen (cowoybrorsan) var det som gjorde att jag valde läsa alla i den här serien. Tvåan (fjällräddarbrorsan) är tyvärr ytligare och därmed tråkigare om än jag fortsatt gillar miljön. Trean (skogsbrandsbekämparbrorsan) är allvarligare och där lyfter det något igen.

Fem små grisar av Agatha Christie

1942. Den andra deckaren i min klassiska deckarutmaning. Jag har läst flera Agatha Christie de senaste åren. De puttrar på med Hercule Poirot även i denna bok. Trivsam pusseldeckare. Giftmord på ett engelskt gods. Agatha Christie sitter stadigt på tronen.

De fyras tecken av Sir Arthur Conan Doyle

1890. Min första deckare i sommarens klassiska deckarutmaning och min första lästa Sherlock Holmes berättelse någonsin. Jag började med den äldsta deckaren i min utmaning. Intressant helt klart, mest kanske de båda karaktärerna Sherlock Holmes och Dr Watson. Onekligen en bok som inte skulle kunnat bli utgiven idag. Men i slutet av 1800-talet var världsbilden en annan.

De älskande av Mats Wahl

The perfect storm så sammanfattar Mats Wahl sin dystopi Blodregn i sin avslutande femte del. Jag är imponerad. Jag är tagen av denna dystopiska framtida värld. Efter att i del två till fyra tappat intresse men ändå hållit i så är jag klarvaken efter den femte delen. Femte delen är också kortare, mer korthuggen, mer koncentrerad, helt enkelt mer som ettan som först fångade mig.

Förtjänstfullt knyter Mats Wahl ihop säcken och i denna skrämmande svenska tillika globala framtidsdystopi i den perfekta stormen med:



1 Global uppvärmning
2 AI
3 Kriminella nätverk
4 Övervakning

Jag vill inte dit. Men min pessimistiska sida ser de fyra samhällsutmaningarna sakta och målmedvetet positionera sig. Lägg därtill fenomenen i kölvattnet som Mats Wahl även snuddar vid; migration, narkotika, massmedicinering, uppgivenhet, depression,  kommunikationsförmåga etc. Så aktuellt. Blodregn fångar nuet. Vad återstår. Det Lilla. 

Naturkraft av Miranda Kvist

Ultralöpning är inget för mig även om innebörden av ultralöpning i skog, berg, fjäll och öken tilltalar mig. Ej heller löpning i peppande grupper eller överhuvudtaget i samband med någon form av tävling är min grej.Tidtagning, pulsmätning och allt vad som nu är möjligt är helt ointressant. Men löparglädjen som Miranda Kvist förmedlar förstår jag och uppenbarligen är allt det där andra viktigt för många andra, kanske t o m för de flesta andra. I den här boken gillar jag bäst att läsa om hur Miranda Kvist upplever de riktigt långa loppen.

torsdag 21 juni 2018

Along the way home av Christi Corbett

En historisk romantisk western. Hela vägen från Virgina längs the Oregon Trail. Jag gillade den här romanen. Men jag tvekar ändå att läsa fortsättningen vad som händer när Kate och hennes guide senare vän senare kärlek når Oregon. Slutet när de når fram är fint nog.

onsdag 20 juni 2018

Lite om inköpsförslag till biblioteket (2)

För några veckor sedan skrev jag lite funderingar kring hur jag tyckte mig behöva hjälpa mitt bibliotek att köpa in lite romance och feelgood böcker. Jag kan så här efteråt konstatera att till samtliga böcker jag föreslog, som de valde köpa in, blev det kö direkt. Frustrerande eftersom jag fick lämna tillbaka flera av dem direkt. Jag hade nämligen behövt mitt biblioteks generösa långlån under sommarmånaderna för att kunna läsa dem nu direkt. Långlån får man inte om det är kö. Jag kände mig nästan förorättad. Det var ju mina böcker! Och tack vare mig som de andra kan läsa dem! Men jag behöver iallafall inte skämmas för att jag tog av budgeten till mina inköpsförslag. Och mitt bibliotek behöver uppenbarligen hjälp.

Martha av Doris Lessing

Martha är faktiskt det första och enda jag läst av Doris Lessing. Ett behov av att läsning från södra Afrika ledde till det. Intressant och läsvärt men Martha gör mig inte tillräckligt intresserad för att jag ska vilja läsa fler i sviten på totalt fem böcker. Och Martha själv gör mig ofrånkomligt lite lätt frustrerad, lite som jag kände inför Alberte i Cora Sandels trilogi. Som jag förstått det är en hel del självbiografiskt vilket onekligen gör Doris Lessing till en spännande person.

Grejen med kärlek av Julie James

Ännu en romantisk bok från Forums Lovereads. Bekvämt med deras urval. I denna bok blir två snygga och sexiga FBI agenter på uppdrag kära. Småtrevlig läsning.

måndag 11 juni 2018

30 dejter på 30 dagar av Sarah Title

En trevlig feelgood om en bibliotekarien "Bernie" som hamnar i en situation där hon på 30 dagar ska beta av 30 dejter för att visa att hon inte är odejtbar. Det hela dokumenteras på en nättidning av journalisthunken Colin som verkligen behöver den här storyn för att inte förlora jobbet till en yngre trendigare kollega. Det hela utspelar sig i San Fransisco vilket är uppfriskande eftersom alla andra storstadsfeelgoods utspelar sig i London eller New York (eller om de är svenska Stockholm).

torsdag 7 juni 2018

Robyn Carrs Sullivan's Crossing serie

Jag har nu läst tre böcker i denna serie av Robyn Carr. Oklart hur många böcker som är tänkta. Tre syskon i en syskonskara av fyra har fått sina böcker så kanske det blir en till? Boken utspelar sig i en fiktiv miljö, på en campingplats längs Continental Divide Trail och i några småstäder i Klippiga bergen. Staden Leadville nämns som en grannstad och Denver ligger ett par timmar bort, så vi är någonstans i öster i bergskedjan.
Leadville. Bild lånad från www.colorado.gov

Jag gillar överlag det jag läst av Robyn Carrs contemporary romance böcker men jag hade i den här boken hoppats på lite mer vandring och äventyr längs CDT... Men det är inte Nevada Barr det här. Visst, de klättrar och vandrar och njuter av småstadslivet och livet i bergen men jag hade gärna fått mig ännu mer Colorado till livs. Övrigt i handlingen, dvs det typiska romance temat i böckerna är dock helt ok.

CDT. Bild lånad från wiki