tisdag 18 mars 2014

Bokgeografi: Ryssland

Jag gillar Enligt O's olika bokgeografier. Det är inpirerande att leta i minnet efter böcker relaterade till vissa länder. Jag tänker alltid böcker gografiskt, vilket också är anledningen att våra inlägg på den här bloggen blivit taggade med land och ofta världsdel. Av någon anledning missade jag  att bidra till de första bokgeografierna Frankrike, Finland, Kanada, Afghanistan... men det kanske kan ordnas retroaktivt...det visar sig i såfall...


1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Ryssland eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Alltså. De ryska klassikerna som jag läste under gymnasietiden gav intryck. Dostojevskijs Brott och straff, Gogols Döda själar (Gogol är från Ukraina förvisso),  Tolstojs Anna Karenina och Körsbärsträdgården. Då tänkte jag att jag bara måste läsa fler. Det här är så bra. Trots alla oändliga namn och smeknamn... Ändå har det genom åren mest blivit och fortsätter mest bli en massa anglosaxiskt dravel...



 2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Ryssland. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Nix.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Ryssland, som du inte läst, men är nyfiken på.

Jag är nyfiken på exakt den typ av böcker som Bokmoster tipsar om:
http://bokmoster.blogspot.se/2000/01/de-som-dor-forst.html
För de där glimtarna av ryskt vardagsliv skrivet av en rysk författare.

 4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Ryssland.

Jag såg relativt nyligen om Doktor Zjivago. Och då menar jag storfilmen från 1965.  Storslagen är bara förnamnet. Intressant att filmen spelades in i Spanien... Boken läste jag även den under gymnasietiden men Pasternak räknas väl inte in bland de ryska klassikerna även om Dr Zjivago är en rysk klassiker. Men Pasternak författade ett halvt sekel efter de klassiska klassikerna.

Klicka på Ryssland för samtliga Rysslandsrelaterade inlägg på Böcker emellan.


Samtliga bilder i inlägget är snodda från Enligt O eller wikipedia.

2 kommentarer:

  1. Kul att du hänger på! Rysk litteratur blir lätt synonymt med gamla klassiker, men jag skulle också vilja läsa lite nytt.

    SvaraRadera
  2. De ryska klassikerna blev det mycket av i min bokgeografi också, men håller med om att det skulle vara kul att känna till fler moderna författare.

    SvaraRadera