söndag 2 mars 2014

Lady Almina och verklighetens Downton Abbey av Lady Fiona Carnarvon

Boken om Lady Almina av Lady Fiona Carnarvon lockade mig endast delvis pga Verklighetens Downton Abbey. Jag tycker om att läsa om den här tiden. Delvis handlar det om min fascination av samtiden i det koloniala Brittiska Imperiet men i detta fall främst för skildringen av förändringarnas tid för det gamla Englands överklass på sina gods och herresäten. Den tid som ju också Downton Abbey utspelar sig under. Dessutom gillar jag historiska biografier. När jag läste att Earl Carnarvon - Lady Alminas man - var den som upptäckte Tutankhamons grav tillsammans med Howard Carter i Egypten så fick jag svårt att motstå den här boken.

Att Highclere Castle är förebilden för Downton Abbey och det slott som TV-serien spelas in på är förstås en anledning för Lady Fiona att skriva boken. Likaså att Lady Almina är en förebild för Cora Crawley in TV-serien. Men jag tycker boken hade varit nog så intressant och fullt tillräcklig ändå. Men det är uppenbart att utan Downton Abbey hade boken aldrig nått ut, förmodligen aldrig blivit publicerad och kanske inte ens blivit skriven.

Att ha sett Downton Abbey medför att det är enklare att föreställa sig slottet framför sig, kanske framförallt tjänstefolkets miljöer som nere i köket tex. Men det underlättar också när man vill föreställa sig de olika skeendena i livet på slottet, tex de stora middagarna eller när de unga männen ger sig ut i det stora kriget.

Det är en lättläst och snabbläst biografi om den unga oäkta arvtagerskan Almina Wombwell som gifter in sig i familjen Carnarvon och blir grevinna. Pengarna hon för med sig i äktenskapet medför att den femte earlen av Carnarvorn kan fortsätta leva sitt bekymmerslösa överklassliv och att Highclere Castle kan renoveras och moderniseras. Under 1:a världskriget erbjuder Lady Almina Highclere Castle som krigssjukhus. Den driftiga Lady Almina får äntligen en riktig och vettig uppgift i livet och hennes administrativa och organisatoriska kunskaper kommer till sin rätt.

1:a världskriget och dess fasor får stor plats i boken och det är givande läsning då det levandegör en fruktansvärd tid i Europas och världens historia. 1:a världskriget är inte bortglömt, men 2:a världskrigets  överskuggar  det krig som ligger längre bort i tiden för oss.

Tutankhamons begravningsmask
från wiki
Efter kriget återvänder Earl Carnarvon till Egypten och utgrävningarna i Konungarnas dal. Paret Carnarvon har nu tillbringat många vintrar i Egypten och Earl Carnarvon har finansierat utgrävningar år efter år samt deltagit i det dagliga arbetet med vännen Howard Carter. 1922 upptäcks den fantastiska graven och det hela blir en världsensation. Earl Carnarvon dör tragiskt till följd av en blodförgiftning några månader senare. Lady Fiona säkrar tillsammans med Howard Carter Tutankhamons skatter till eftervärlden.

Författarinnan Lady Fiona Carnarvaron är gift med den åttonde earlen av Carnarvaron och bor på Highclere Castle idag.

Boken är ett recensions ex från Massolit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar