söndag 9 mars 2014

Rädda varje spillra av Jesmyn Ward

Rädda varje spillra av Jesmyn Ward är en bok som efter en något trög inledning plöstligt bara sög tag i mig och blev sådär himla bra som bara riktigt bra böcker kan vara. Sådär så man bara vill läsa mer men ändå inte för då närmar man sig slutet. Sådär så man vill veta mer men ändå inte, för tänk om det händer något man inte vill ska hända. Sådär så att en rad plöstligt och oväntat får boken att gripa tag än mer och man bara förundras.

I Rädda varje spillra är det framförallt syskonskarans och även de närmsta vännernas självklara samhörighet som griper mig mest. Randall, Skeetah, Esch och Junior lever med sin alkoholiserada pappa i den amerikanska södern i den svarta delen av Bois. Det är fattigt och trashigt. Orkanen Katrina närmar sig.

Pappan går omkring i sin onyktra värld, lite bortanför syskonen. Han oroar sig, spikar fast brädor och fyller flaskor med vatten. Randall 16 tränar basket med sina vänner. Basketen är hans enda möjlighet bort, till ett stipendie, till college. Skeetah 15 har sin älskade kritvita kamphund China som just dessa dagar får valpar. Han lever hund. Esch 14 är bokens jag. Hon iakttar och hon bär på sin hemlighet. Junior, minstingen, har dem alla som sina föräldrar, han är utanför och ändå med. Modern dog när Junior föddes.

Ruggigt bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar