lördag 28 juni 2014

Bloggsommarlov

En gång är ingen gång. Två gånger en vana. Dags för bloggsommarlov på Böcker emellan igen.


Manga för nybörjare

Jag har länge tänkt att jag ville läsa något i den stora okända oändliga världen av manga. Och nu har jag tagit mig igenom en del 1 i en låååååång serie.

Jag är fascinerad av det genomslag mangatecknandet fått i Västerlandet. Det är alltid roligt med trender från andra delar av vårt klot än de amerikanska och europeiska. Och mangainspirerat finns ju nu även i vår svenska barnlitteratur,  i tecknade filmer vi med glädje ser (som Miyasaki - som jag älskar) och lite överallt här och var, som tex i Melodifestivalen...

Men framförallt vill jag veta vad 10-åringen här hemma slukar och läser så intensivt och insisterar på att jag måste läsa del 2,3,4 och 5 etc av också. För de är så bra, så spännande och så vidare. Gripande inser jag de verkar vara - helt klart. Och läsning som lockar till slukning är jag positivt till.

Mitt val föll på, eller snarare slumpen gjorde så att jag nu bekantat mig med, Naruto Hokage. Detta då jag just då befann mig i en situation där jag var utan bok (KATASTROF) och att 10-åringen hade med sig en del 1 i en serie som jag kunde låna.

Och vad tycker jag. Nja. Det var rätt våldsamt, mycket upprepning, svårt att hålla reda på vem som var vem och storyn var rätt tunn. Det kändes att det kommer mer för det hann inte hända så mycket i del 1. Men någonting fanns där ändå som ändå fascinerade. Eller som jag förstår fascinerar.

One Piece har jag hört av fler än 10-åringen är bättre än Naruto. Kanske ska jag göra ett försök där också. Men frågan är om jag når in i mangavärlden om jag bara kör lite stickprov, man borde förmodligen leva sig in i en lång serie  för kunna nå någon slags insikt...

fredag 27 juni 2014

Keeper of the Mountains av Bernadette McDonald

Keeper of the Mountains - The Elisabeth Hawley Story av Bernadette McDonald är en biografi om den amerikanska journalisten Elisabeth Hawley som kom till Kathmandu på 50-talet och som sen blev kvar.

Elisabeth Hawley har haft en rad jobb för att försörja sig i Kathmandu, utöver att vara korrespondent för Reuters, bl.a i Sir Edmunds Hillarys organisation Himalayan Trust.

Elisabeth Hawley har aldrig klättrat ett berg eller ens vandrat upp till Everest Base Camp. Likväl har hon stenkoll på det som sker i bergen genom sina djuplodande intervjuer av expeditionerna före och efteråt. Finns något att tvivla på i sanningshalten i de påstådda bestigningarna så nosar hon upp det. Elisabeth Hawley är fortfarande verksam i Kathmandu även om hon nu börjar närma sig 90 år.

Det är intressant läsning, både Elisabeths liv som krönikör men även det äventyrliga liv hon levt, både före och efter att hon slog sig ned i Kathmandu.

Roligt att läsa är att Elisabeth Hawley inspirerades i sina resor av Isak Dinesen (Karen Blixen,) Gertrude Bell och Alexandra David-Neel. Om alla tre har jag läst mycket intressanta biografier: Karen Blixen av Judith Thurman, Öknens drottning av Janet Wallach och En Parisiskas resa till Lhasa av Alexandra David-Neel. Och apropå dessa kvinnliga äventyrare måste jag även nämna att jag till min förvåning noterat att om Gertrude Bell är en storfilm på gång. Öknens drottning har börjat filmats med Nicole Kidman i huvudrollen... Och varför inte. Storpolitik i öknen, Skapandet av Irak, Lawrence of Arabia, Winston Churchill och en kvinna i centrum som skulle varit än mer inflytelserik, än mer erkänd och än mer berömd om hon inte varit just kvinna...

En klart läsvärd biografi tycker jag Keeper of the mountains är. Men även om boken också handlar om Nepal och dess inrikespolitik från 50-talet och framåt, så kanske boken ändå inte är något för den som helt saknar intresse för Himalayaklättring. Det är trots allt som Himalayakrönikör Elisabeth Hawley är unik, ej som kvinnlig äventyrare eller utrikeskorrespondent.

Av Bernadette McDonald har jag tidigare läst Freedom Climbers, om den polska gyllene eran i Himalayaklättringen. Riktigt riktigt bra kollektivbiografi, samt skildring av Polens historia efter andra världskriget från ett lite annorlunda perspektiv.

torsdag 26 juni 2014

En trippel rec ex i sommar

Som jag skrivit tidigare på Böcker emellan så har jag valt att numer läsa färre recensions ex. Jag är lite kluven till det hela, men jag insåg framförallt att mitt utrymme för spontanläsning minskade lite för mycket för att det skulle kännas helt bra. Jag är ju omåttligt förstjust i att spontant plocka på mig böcker på biblioteket och den högen bara växte, för rec ex böckerna tyckte jag ju hela tiden att jag borde läsa först.

Likväl är det då och då verkligen trevligt med recensions ex och rec exläsningen öppnar även upp för böcker jag annars kanske inte skulle läst. Och de läsupplevelserna vill jag inte, och hade jag inte velat, vara utan.

I sommar har jag faktiskt en trippel rec ex jag ser fram emot att läsa. Och de är alla tre av författare som själva ger ut eller själva är med marknadsför sina böcker.
 


Christian Unge är på gång med sin uppföljare till Turkanarapporten: Kongospår





Annah Nozlin kommer ut med sin tredje fantasybok för unga läsare, en fristående fortsättning på böckerna om Ekens dotter: Skugga över månen.


Eva Ludvigsen ville att jag även skulle läsa Här och nu efter att jag gillat att läsa Lova.




Idus förlag som ger ut Eva Ludvigsen skickade med en bonushög med böcker; Biografin Med rullstol i Grönsakshissen av Marie Hav Lundberg, Ungdomsfantasyn Castra - Det blå stoftets magi av Jenny A Sandgren och barnboken Bravo bygger monsterhus av Maja-Stina Andersson. Trevligt, men de får allt vänta ett slag, men tids nog.

Vad gäller annan läsning i sommar så kan jag nämligen meddela att den där spontanhögen från biblioteket är högre än någonsin och att jag ju dessutom siktar på en eller ett par biografier i min äventyrliga biografisommarläsning. Vi får väl se hur det går och hur mycket jag får tid att läsa. Mitt biblioteks förlängda lånetid till mitten av augusti är iallafall tacksam.

tisdag 24 juni 2014

Storm över högländerna av Christina Courtenay

Ännu en härlig, lättsam, romantisk, historisk roman av Christina Courtenay. Storm över högländerna är en fristående fortsättning på Tigerporten som jag skrev om här. Det sker inget oväntat i den här boken men jag njuter ändå av läsningen och av att befinna mig i The Highlands på 1700-talet. Och det blir inte sämre av att den skottska ikonen Eilean Donan Castle pryder omslaget...

I Storm över högländerna är det Jess och Killians äldste son Brice som är huvudperson. Efter ett svek och en kärlekssorg föreslår hans far att han ska resa till Skottland för att etablera sig på sitt fadersarv, slottet Rosyth Estate uppe i skottska högländerna. I samband med jakobiternas uppror, där Killian stred på skottarnas sida, har Killian skrivit över slottet på unge Brice. Brice är alltså Rosyths laird och klanhövding.

Allt står dock inte rätt till på Rosyth. Den av Killian utsedde fogden är en skummis och slottet håller på att förfalla. Det finns mycket att styra upp för Brice. En ung vacker rödhårig syssling vid namn Marsaili finns dessutom att bli kär i...

En tredje bok, ännu ej översatt till svenska, finns skriven av Christina Courtenay om familjen Kinkross, Monsoon Mists.

söndag 22 juni 2014

Pojken som läste Jules Verne av Almudena Grandes

Pojken som läste Jules Verne av Almudena Grandes är en bok jag tyckte väldigt mycket om. Jag är verkligen glad att Norstedts frågade mig om jag ville läsa denna bok.

Mitt rec exande har jag avsiktligt minskat på den senaste tiden.  Pojken som läste Jules Verne tror jag att jag förr eller senare skulle läst ändå. Redan när jag läste om boken i DN i våras hade jag på känn att det här var något för mig. Och det var det.

De senaste åren har jag läst mycket spanskt och latinamerikanskt i svensk översättning. Tyvärr översätts alltför lite från det spanska språket. Desto roligare när förlagen vågar och när deras val sammanfaller med det jag vill läsa. Närmast är jag väldigt nyfiken på Maria Duenas I minnets arkiv som kommer ut i sommar. Om min spanska läsning finns ett inlägg här och om min Latinamerikanska läsning finns ett inlägg här.

Efter denna  långa inledning vill jag om Pojken som läste Jules Verne  säga att jag tyckte mycket om boken för i princip allt. Språket, handlingen, persongalleriet, vinklingen på tiden efter spanska inbördeskriget. Det spanska livet skildras, dessa sköra år, från pojken Ninos håll. Nino är son till en civilgardist. Fadern är alltså en av dem som upprätthåller Francos fascistregim. Familjen bor i en liten by i Andalusien, en by som är sargad och splittrad av ett gerillakrig bland de omgivande bergen. Gerillakrigare vars familjer bor i byn. Motståndsledaren Cencerro har funnits i verkligheten. Fadern är likväl en bra människa. Han gör vad han kan för sin familj. De är alla offer för en lång mörk tid i Spaniens historia. Och naturligtvis fortsatte kriget, på olika plan, efter att Franco vann. De röda försvinner inte över en natt. Halva landet sympatiserade med något helt annat. Det försvinner inte. Och sedan ska de leva sida vid sida.

Men boken handlar också om den inre resa Nino gör och den människa han väljer att bli, de där åren från en liten 9-årig pojke till en alltför klok 11-årig pojke. En resa han gör under guidning av sin vän Pepe Portugisen. Pepe är den som lånar honom den första boken av Jules Verne.

En riktigt bra bok som jag känner att jag har svårt att göra rättvisa i mitt inlägg. Handlingen är svårfångad eftersom den är så komplex och så tätt sammanlänkad med den svåra situation Spaniens folk befann sig i efter inbördeskriget. Men ur denna situation utkristalliserar Almudena Grandes denna stora lilla berättelse om Ninos, Pepes och hela byns öde.

söndag 15 juni 2014

Biografisommar?

Jag har en rad biografier och biografiska romaner som jag är sugen på att läsa. Och av någon för mig okänd anledning gillar jag att ta mig tid att läsa en eller två biografier om sommaren - något mer fokuserat än vanligt vad gäller mitt biografiläsande

Nedan följer de biografier, biografiska romaner och reseskildringar som jag just nu känner mig mest angelägen om att läsa.Vi får väl se om det blir en, två eller kanske t o m tre av dem i sommar? 

Keeper of the mountains - The Elisabet Hawley story  av Bernadette McDonald. Märklig amerikansk kvinna som boende i Kathmandu fört bok över bestigningar i Himalaya.  

Hertig Larson- Äventyrare, missionär, upptäckare av Axel Odelberg. Jag gillade Axel Odelbergs biografi om Sven Hedin. Den här boken har stått på läslistan sedan dess.

Sparrmans resa av Per Wästberg. Har inte läst något av Per Wästberg förut men här är det främst Linnés lärljunge Sparrmans resor i söderhavet med Thomas Cook som gör mig nyfiken. 

Från Indus till Hindukush av Sigrid Kahle. Sigrid och John Kahles resa i Pakistan och Afghanistan på 1950-talet

Valarna i Tanganyika  av Lennart Hagerfors Om Livingstone och Stanley. 

Den som jag trodde skulle göra mig lycklig av Christina Wahldén. Ännu en av Linnés lärljungar på vift. De känns allt lite heta nu, de där 1700-tals vetenskapsmännen.

Onekligen finns en gemensam nämnare bland ovanstående böcker och det är äventyr och upptäcksresande. Jag har läst så många bra sådana genom åren, så jag söker mig dit igen, för att få fler bra läsupplevelser, helst icke-världsberömda människor som i ett annat sekel eller en annan tid utforskat för dem nya världar.

lördag 14 juni 2014

Divergent av Veronica Roth

Så har även jag läst Divergent av Veronica Roth och jag tänker att kanske är jag lite svagare för ungdomsdystopierna än ungdomsfantasyböckerna? Eller också drar jag den slutsatsen bara för att jag gillade Divergent mer än det senaste inom Urban Fantasy jag läste i form av  The Mortal Instruments.

Likaså konstaterar jag att fördelen med att läsa en bok när serien är färdigutgiven och översatt är att man slipper vänta på nästa bok så länge.

För givetvis kommer jag att läsa Insurgent, Allegient och Four också. Det är verkligen angenäm verklighetsflykt att läsa denna sorts böcker när de håller den klass som Divergent gör.


fredag 13 juni 2014

Sommarregler av Shaun Tan

Bryt aldrig mot reglerna. Framförallt om du inte begriper dem.

Familjens förälskelse i Shaun Tan fortsätter. Senast Sommarregler. Att läsa och uppleva Shaun Tan är som att ta del av en annan verklighet och det riktiga livet. Att vidga sina vyer och var del av något större än den egna vardagsvärlden.

Ingen bör missa Shaun Tans böcker. Barn eller vuxen.

En läsning av Sommarregler denna sommarlovets första dag rekommenderas. För stor som liten. Ty vem vet vad som kan hända om en röd strumpa lämnas på ett klädstreck eller om man kommer försent till en parad.

Missa aldrig sommarens sista dag.

torsdag 12 juni 2014

Projekt Längtan av Marika King

Projekt Längtan är Marika Kings fristående fortsättning på Supernova. Det har gått några år sedan Marika King skrev Supernova, men i Lisas liv har det bara gått några månader. I slutet av Supernova blev den högpresterande managmentkonsulten Lisa sjukskriven pga utbrändhet. I Projekt Längtan är hon tillbaka på jobbet på firman igen. Men något har hänt. Lisa känner inte samma passion för jobbet längre. Hon är fortfarande en lysande konsult men inombords är hon full av tvivel och längtan efter något annat. Och det är mycket det den här boken handlar om. Vad man vill med sitt liv. Att lyssna på sig själv. Är Lisa sitt jobb eller är hon egentligen något annat.

Projekt Längtan utspelar sig precis som Supernova i ett chiclit sammanhang. Det är singelliv och jakt på eller snarare ett sökande efter kärleken. Men liksom i Supernova är det här något mer än chic lit. Mer oro. Mer verklighet. Och i Projekt Längtan tar Lisa oss även med till Afrika, till Ghana där hon till slut hamnar som volontär. Volontär med med en managmentskonsults uppgifter. Och hon trivs med att göra skillnad och hon trivs med Afrika.

Och jag trivs med Lisa. Stockholmsdelen är intressant men Ghanadelen ger mig som väntat mest. Trovärdigt om expatlivet, byråkrati och korruption, värmen, regnen, Afrika. Och min småtråkiga favoritanekdot är nog sökandet efter den där världsbanksrapporten. Efter  åtskilligt letande och frågande får hon den äntligen i sin hand. Den känslan. Och tja, naturligtvis fanns inte lösningen där heller. Så är livet som biståndsarbetare i Ghana.

Men Lisa står delvis utanför biståndsvärlden, hon iakttar och analyserar. Hon har sitt hjärta hos entreprenörerna och de fria marknadskrafterna. Exemplifierat genom den lite dryge expaten Bruce, som anställt "tre bloody ghanians" i sitt luftkonditioneringsföretag sedan de sågs förra fredagen på expatpuben. Tre arbetstillfällen. Tre riktiga jobb. Tre vägar ur fattigdom. Utan inblandning av FN, Världsbanken eller någon NGO.

Mellan böckerna bodde Marika King i Tanzania. Nu har hon ett annat jobb än författare. Också. För en fortsättning vore förstås trevligt. Som läsare känner jag att efter dessa två böcker kan det vara färdigt. Men det kan också fortsätta.

Läs mer om Marika King på www.marikaking.se

måndag 9 juni 2014

Skymningssång i Kalahari av Lasse Berg

Den här boken har tagit mig väldigt lång tid att läsa. Men det är inte för att den inte är bra, ej heller för att den är seg. Nej Skymningssång i Kalahari: Hur människan bytte tillvaro är oerhört intressant och läsvärd. Men jag gillar ha en faktabok liggande som jag läser i då och då. Läsningen av den här boken blev dessutom - kanske lite väl mycket - uppdelad i perioder av olika skäl. Men det är faktiskt en bok som fungerar att läsa under lång tid. De kloka tankarna kommer i små stycken i varje kapitel och jag har inte svårt att hitta tillbaka och komma ihåg vad jag läste och tänkte sist. Det enda jag har emot Skymningssång i Kalahari är att jag känner igen en hel del från Grying över Kalahari: Hur människan blev människa. Nyligen utkommen är trean Ut ur Kalahari: drömmen om det goda livet. Given läsning.

 

fredag 6 juni 2014

Negrinha av Jean-Christope Caus och Olivier Tallec

Negrinha av Jean-Christope Caus och Olivier Tallec är en grafisk ungdomsroman som utspelar sig i Rio de Janeiro 1953. Det här är en tid än mer präglad av rasism och klass än idag.

Maria är en ljushyad 13-åring som lever med sin mamma, en stor negress i den rika stadsdelen nere vid Copacabana. Mamman jobbar hårt som hembiträde och gör allt för att dottern ska få ett bättre liv än hon själv. Maria går i en fin skola och mamman låter omvärlden tro att hon är Marias hembiträde, inte hennes mamma.

Men Maria blir vän med en pojke, den svarte analfabeten Toquinho, som säljer nötter i deras kvarter. Samtidigt gör Maria och hennes mamma ett besök uppe i Favelorna där de besöker en släktings begravning. Marias världsbild omvärderas.

En riktigt fin och allvarlig grafisk ungdomsroman. Brasilienaktuell!

Mörk kust av Peter Temple

Det här är en sån där typiskt deckare som jag tröttnat på. Dvs deckare med den där manlige trötte erfarne polisen med intuition och besatthet. Att jag ändå ger mig på Mörk kust är för att den utspelar sig i Australien och för att den fått ett deckarpris. Jag gillar att läsa deckare som speglar andra nutida samhällen runt om i världen. Så jag tänker att kanske är den bra, jag gillar ju Deon Meyer och hans deckare innehåller liknande hjältar, som jag faktiskt inte tröttnat på. Men jag tycker Mörk Kust är seg.

Det tar lång tid att komma in i boken och första i sista tredjedelen börjar det hända lite mer. Jag vill väldigt gärna tycka om den här boken. Jag vill upptäcka en ny författare som gör mig sugen på läsa mer av. Och vill läsa böcker som utspelar sig i Australien. Men skildringen av rasismen och orättvisor inom det australiensiska samhället och allt som pågår kring själva deckarhistorien väger inte upp känslan att jag hoppats på mer.

Det blir förmodligen inte fler Peter Temple. Det finns så många andra böcker att läsa.

tisdag 3 juni 2014

Kometen kommer av Tove Jansson

Omläst och högläst, 2:an. Och det där härligt apokalyptiska var som jag mindes det. 
Det lilla djuret har blivit Sniff och Snusmumriken presenterar sig.
Men inte mindes jag att det var här Snorkfröken dök upp. Minns henne mest från serierna.
Viktigast är att jag konstaterar att Mumintrollen äger! Vi tar en liten paus nu, men inte bara jag vill vidare i muminvärlden.
Mer om Tove Jansson 100 år här.

söndag 1 juni 2014

Lova av Eva Ludvigsen

Lova av Eva Ludvigsen plockade jag på mig i farten på biblioteket förra veckan. Det var något med Australien, fårfarm, kärlek och en ung svenska på resa som lockade romanceläsaren i mig. Och det var ett lyckat lån. Lova var riktigt trevlig att läsa om man läser den under förutsättning att det här är en snabbläst och lättläst romantisk feelgood. Onekligen något för Nora Robertsläsare. Författare: debutanten Eva Ludvigsen.

Lova hamnar av en slump i en liten stad någonstans på landsbygden i Australien. Lova har varit med om något svårt och behöver hitta tillbaka till sig själv. Hon är på resa och reskassan börjar sina, så hennes plan är att hitta ett jobb, vilket hon gör på en fårfarm som drivs av ett ungt par och mannens syster. På granngården bor en hel hög med ungkarlar med vilka det blir trevligt umgänge och grillfester. Myspysläsning.

Såg på Eva Ludvigsens blogg att hon även gett ut en bok om en ung svenska som hamnar i Montana och blir barnflicka på en ranch. En annan romantisk miljö som lämpar sig för en kärleksroman av denna sort...