fredag 27 juni 2014

Keeper of the Mountains av Bernadette McDonald

Keeper of the Mountains - The Elisabeth Hawley Story av Bernadette McDonald är en biografi om den amerikanska journalisten Elisabeth Hawley som kom till Kathmandu på 50-talet och som sen blev kvar.

Elisabeth Hawley har haft en rad jobb för att försörja sig i Kathmandu, utöver att vara korrespondent för Reuters, bl.a i Sir Edmunds Hillarys organisation Himalayan Trust.

Elisabeth Hawley har aldrig klättrat ett berg eller ens vandrat upp till Everest Base Camp. Likväl har hon stenkoll på det som sker i bergen genom sina djuplodande intervjuer av expeditionerna före och efteråt. Finns något att tvivla på i sanningshalten i de påstådda bestigningarna så nosar hon upp det. Elisabeth Hawley är fortfarande verksam i Kathmandu även om hon nu börjar närma sig 90 år.

Det är intressant läsning, både Elisabeths liv som krönikör men även det äventyrliga liv hon levt, både före och efter att hon slog sig ned i Kathmandu.

Roligt att läsa är att Elisabeth Hawley inspirerades i sina resor av Isak Dinesen (Karen Blixen,) Gertrude Bell och Alexandra David-Neel. Om alla tre har jag läst mycket intressanta biografier: Karen Blixen av Judith Thurman, Öknens drottning av Janet Wallach och En Parisiskas resa till Lhasa av Alexandra David-Neel. Och apropå dessa kvinnliga äventyrare måste jag även nämna att jag till min förvåning noterat att om Gertrude Bell är en storfilm på gång. Öknens drottning har börjat filmats med Nicole Kidman i huvudrollen... Och varför inte. Storpolitik i öknen, Skapandet av Irak, Lawrence of Arabia, Winston Churchill och en kvinna i centrum som skulle varit än mer inflytelserik, än mer erkänd och än mer berömd om hon inte varit just kvinna...

En klart läsvärd biografi tycker jag Keeper of the mountains är. Men även om boken också handlar om Nepal och dess inrikespolitik från 50-talet och framåt, så kanske boken ändå inte är något för den som helt saknar intresse för Himalayaklättring. Det är trots allt som Himalayakrönikör Elisabeth Hawley är unik, ej som kvinnlig äventyrare eller utrikeskorrespondent.

Av Bernadette McDonald har jag tidigare läst Freedom Climbers, om den polska gyllene eran i Himalayaklättringen. Riktigt riktigt bra kollektivbiografi, samt skildring av Polens historia efter andra världskriget från ett lite annorlunda perspektiv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar