söndag 15 juni 2014

Biografisommar?

Jag har en rad biografier och biografiska romaner som jag är sugen på att läsa. Och av någon för mig okänd anledning gillar jag att ta mig tid att läsa en eller två biografier om sommaren - något mer fokuserat än vanligt vad gäller mitt biografiläsande

Nedan följer de biografier, biografiska romaner och reseskildringar som jag just nu känner mig mest angelägen om att läsa.Vi får väl se om det blir en, två eller kanske t o m tre av dem i sommar? 

Keeper of the mountains - The Elisabet Hawley story  av Bernadette McDonald. Märklig amerikansk kvinna som boende i Kathmandu fört bok över bestigningar i Himalaya.  

Hertig Larson- Äventyrare, missionär, upptäckare av Axel Odelberg. Jag gillade Axel Odelbergs biografi om Sven Hedin. Den här boken har stått på läslistan sedan dess.

Sparrmans resa av Per Wästberg. Har inte läst något av Per Wästberg förut men här är det främst Linnés lärljunge Sparrmans resor i söderhavet med Thomas Cook som gör mig nyfiken. 

Från Indus till Hindukush av Sigrid Kahle. Sigrid och John Kahles resa i Pakistan och Afghanistan på 1950-talet

Valarna i Tanganyika  av Lennart Hagerfors Om Livingstone och Stanley. 

Den som jag trodde skulle göra mig lycklig av Christina Wahldén. Ännu en av Linnés lärljungar på vift. De känns allt lite heta nu, de där 1700-tals vetenskapsmännen.

Onekligen finns en gemensam nämnare bland ovanstående böcker och det är äventyr och upptäcksresande. Jag har läst så många bra sådana genom åren, så jag söker mig dit igen, för att få fler bra läsupplevelser, helst icke-världsberömda människor som i ett annat sekel eller en annan tid utforskat för dem nya världar.

1 kommentar:

  1. Åh, läs Christina Wahldén, den tycker jag var jättebra!

    SvaraRadera