Leoparden i solen är en maffiaroman om två familjers blodshämnd. Boken utspelar sig i norra Colombia. Barraganarna i city och Monsalvarna i hamnen är släkt med varandra och rika på gansteraffärer. Men fejden förgör sakta men säkert de båda familjerna. Varje dödad man i den ena familjen ska hämnas med en död man i den andra familjen.
Som läsare befinner man sig hela tiden lite utanför. Man är betraktare, för parallellt pågår ett samtal mellan grannar eller närboende (?) och genom deras samtal återberättas historien om familjenra som nära utplånar varandra. Genom att befinna sig utanför blir man som läsare inte lika berörd av våldet.
Detta är faktiskt den tredje boken jag läst denna sommar - om början av september nu kan räknas som sommar -som nyttjar en "vi betraktare" i sin berättarteknik. Även Sommarljus av Jon Kalman Stefansson och Vi, de druknande av Carsten Jensen nyttjar ett återkommande tryggt vi i form grannar eller närboende (?) ...
Boken skrevs redan 1993, men kom i översättning alldeles nyligen.
I våras läste jag Laura Restrepos För många hjältar som jag tyckte riktigt bra om. Eftersom Leoparden i solen är Laura Restrepos i Sverige mest kända bok och prisbelönt så hade jag vissa förväntningar. Och visst, det är en bra och läsvärd bok, särskilt om man är intresserad av Colombia, Colombiansk litteratur och hårdkokta skildringar. Men För många hjältar tyckte jag mycket bättre om.
Laura Restrepo är ursprungligen journalist. Och hennes böcker utspelar sig oftast i ett mer eller mindre poltiskt sammanhang. Jag läser gärna mer av Laura Restrepo. Hoppas på fler i svensk översättning...
Mer Colombiarelaterad litteratur skrev jag om här.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar