tisdag 18 september 2012

De utvalda: Monstrets dotter av Kristin Cashore

Kristin Cashores Monstret dotter är del två i serien om De utvalda. Öster om Monsea, öster om de sju kungarikena, bortom en otillgänglig bergskedja ligger landet Dells. Här finns varelser som inte finns i de sju kungarikena. Monster. Monstren är vackra och färglada varianter av vanliga djur och och människor. Flamma är en monstervarianter av människa och hennes egenskaper påminner i mycket om särlingarna vi möter i Tankeläsaren som är den första boken om de De utvalda.

Dells står på randen till inbördeskrig och riket knakar i fogarna. En orsak till detta är bl.a Flammas monsterfars och hans gode vän den förre kungens utsvävande liv. Mycket finns att ställa till rätta för kungabarnen och Flamma. Kan och vill Flamma utnyttja sina unika monsteregenskaper i den kampen?

Precis som i Tankeläsaren är det drama, kärlek, vänskap och klassiska medeltida fantasymiljöer även i Monstrets dotter. Är det det man vill ha blir man inte besviken. Vi får även möta Leck igen, särlingen från Tankeläsaren. Men det är den enda direkta kopplingen till Tankeläsaren.

Jag gillade Tankeläsaren som jag skrivit om här och mina förhoppningar om Monstrets dotter infriades. Ett plus till Kristin Cashore att hon inte skrivit en direkt fortsättning. Monstrets dotter får leva sitt eget liv, åtminstone i väntan på den avslutande boken. Den tredje och avslutande boken kommer ut på svenska nästa år. I hemligheternas rike ska vi få följa Bitterblue, den unga prinsessan i Monsea som Katsa och Po räddar i första boken  I sista boken utlovas också att berättelserna i de tre böckerna knyts ihop. Det ser jag fram emot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar