fredag 31 augusti 2012

Colombia Vuelta

Förra vändan till Colombia blev det:

Cocaina - en bok om de som gör det av Magnus Linton
Förnämlig reportagebok om Colombias nutidshistoria och därmed kokainet nutidshistoria, tätt sammanlänkade som de är. Det ena historien går inte att berätta utan den andra. Aktuell och grymt bra.

Hundra år av ensamhet av Gabriel Garcia Marques
Colombias stolthet. En klassiker och ett måste för en bokläsande besökare till Colombia. Byn Macondos närhet till Rioacha och Karibien gjorde sitt därtill för min läsupplevelse. Men jag kan inte låta bli att önska att några mer namn än José Arcadio hade fått vara tradition i släkten...

Fascinerande läsning om Ingrid Betancourts sex år som fånge hos FARC-gerillan i Colombias djungel. Fick ett tidigt inlägg i denna blogg. Dessutom blev det ett inlägg om kidnappningslitteratur.

Dessutom den danska dokumentären Bogotá Change. (Del 1-6 finns utlagda på youtube.) För den som är intresserad av den förändring som Colombia och Bogotá genomgått de senaste 10-20 åren rekommenderar jag filmen varmt. Riktigt bra dokumentär, om förändring och om stadsplaneringens betydelse. Bogotá är fortfarande en farlig stad. Men som mina vänner säger om säkerheten i sitt land ”Idag är det säkert, idag är det bra”. Allt är relativt. En förändring har skett. Om än är allt ack så skört.

Denna vända till Colombia blev det:

Ännu en förnämlig reportagebok av Magnus Linton som i sex kapitel i Argentina, Bolivia, Brasilien, Colombia, Venezuela & Los Angeles benar ut trender & tradtioner i folkliga & politiska rörelser i dagens Latinamerika. Ett måste för alla Latinamerikaintresserade. Augustprisbelönad.

En vacker bok som verkligen talade till mig, där de sitter i en bungalow i djungeln vid Stillhavskusten, älskande och samtalande, den åldrande författaren och den unga aspirerande. Men boken handlar även, eller egentligen, om det våldsamma vackra Colombia.

Leoparden i solen av Laura Restrepo
Får följa med över Atlanten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar