fredag 16 november 2012

Torsdagsänkorna av Claudia Pineiro

Torsdagsänkorna av Claudia Pineiro imponerar. Tre män, vänner, grannar, familjefäder, affärsbekanta ligger döda på botten i en pool i det strängt övervakade och trygga överklassområdet Altos de la Cascada utanför Buenos Aires i Argentina. Trots att vi redan inledningsvis får veta vad som kommer att hända byggs en avvaktande spänning upp kring  händelsen, med korta kapitel i all sin enkelhet. Det läsaren undrar är hur har det hänt, av vem och varför. 

Altos de la Cascada är ett s.k gated community, eller ett Country som det kallas i boken. En typ av exklusiva bostadsområden som växt fram långt utanför storstäderna i Argentina under 90-talet. Vi får följa flera familjer, men kanske främst Virginias. Virginas man har blivit arbetslös och hennes egen verksamhet som fastighetsmäklare går allt sämre i takt med att Argentinas ekonomiska kris eskalerar. 

För den här boken utspelar sig under Argentinas ekonomiska sammanbrott  i slutet av 90-talet. En kris som kallats den värsta ekonomiska kraschen i modern tid för en nation. De rika inflytesrika männen i Altos de la Cascada förlorar en efter en sina jobb som höga företagsledare. De börjar räkna dagarna de har kvar att upprätthålla sin höga levnadsstandard. Hela den argentinska verkligheten rämnar och den drabbar fattig som rik.
Jag gillar den här boken. Jag gillar lättillgängliga böcker som för den delen inte är lättsamma. Och jag gillar böcker som ger mig något nytt.
Denna gång får jag den ytliga konstgjorda övre medelklassmiljön i Altos de la Cascada. Världen innanför blir som en egen avtrubbad låtsasvärld. Fenomenet med exklusiva isolerade bostadsområden, för de som kan betala för sig, är globalt. Åtminstone i de delar av världen där klyftorna mellan fattiga och rika är stora och där de allra flesta befinner sig på den fattiga sidan av den djupa klyftan. 

De mest hoppingivande karaktärerna är Virginas son Juani och hans kamrat, den adopterade Romina. Även om de inom Altos de la Cascada anses vara problemungdomar. Även Virigna kommer fixa det här. Hon yrkesarbetar och är medveten om de rådande förutsättningarna. 
På något vis blir boken en fortsättning på klassikern En världför Julius av Alfredo Bryce Echenique som jag läste tidigare i höst. Även om En värld för Julius dock utspelar sig i Perus extremt rika överklass på 60-talet och har ett helt annat budskap. Men verkligheten har krupit närmare den latinamerikanska överklassen. Och ju närmre den kryper desto högre murar byggs.

Claudia Pineiro är en bästsäljande författare från Argentina. Torsdagsänkorna har filmatiserats och det är hennes första roman som översatts till svenska. Kan man hoppas på fler översatta böcker av Pineiro från Leopard förlag kanske?

1 kommentar:

  1. Den här boken låter mycket spännande, jag är sorgligt dålig på sydamerikansk litteratur och skulle behöva komma igång. Tack för tipset!

    SvaraRadera