måndag 11 augusti 2014

Här är jag nu av Karen Campbell

Här är jag nu av Karen Campbell utspelar sig i Glasgow, Skottland samt i Somalia och norra Kenya. Men framförallt i Glasgow. Huvudpersoner är den somaliske flyktingen Abdi och hans fyraåriga dotter Rebecca samt Abdis mentor Deborah.

Deborah är nybliven änka och hennes beslut att bli mentor är ett steg för henne att komma ut ur sorgen och gå vidare. Abdi och Rebecca har flytt från våldets Somalia och därefter från fruktansvärda händelser i flyktinglägret i Kenya. Rebecca är traumatiserad och talar inte.

Det här är en bok om vänskap och tillit och mötet mellan vitt skillda kulturer. Det är också en väldigt bra beskrivning av en flyktings vardag och första möte med sin nya värld. Just det där allra första skälvande dagarna på egen hand i Glasgow för Abdi och Rebecca är mycket starka och skildrade med sådan inlevelse att jag känner att jag går där bredvid Abdi och försöker köpa mat i den främmande butiken. Inte bara språket är främmande, att överhuvudtaget köpa mat i ett snabbköp är främmande. Så fruktansvärt jobbigt. Men Abdi kämpar på och det kommer något mycket gott ur mentorskapet, både för Deborah och Abdi.

Här är jag nu är också en fin skildring av Glasgow, denna spännande stad i Edinburghs skugga. åtminstone i skuggan för turister. Deborah tar med Abdi på de månatliga träffarna till Glasgows sevärdheter och på utflykter till den närliggande landsbygden.  

Kelvingrove Art Gallery, Loch Lomond, Tenement House, Scotland Street School Museum, The Scotia Bar, Glasgow Tower, Barras, Skotska Parlamentet,  Glasgow Cathedral.  

Boken läste jag under mitt bloggsommarlov.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar