tisdag 12 augusti 2014

Skugga över månen av Annah Nozlin

Första delen av Miras saga börjar i en fängelsehåla och slutar i ett gruvschakt. Däremellan en lång äventyrlig resa med många spännande möten, genom djupa skogar, i ett vintrigt landskap, allt i en klassisk medeltida fantasyvärld.

I Skugga över månen följer vi Mira, en ung flicka som i bokens början säljs på torget till kvinnan Tuhi i staden Kebca. Hos Tuhi hamnar Mira med andra barn och ungdomar som alla arbetar hos Tuhi. Men Mira är annorlunda, inte bara det att prinsen Tan blivit hennes vän under tiden i fängelset, det är också något oroande med hennes ögons färg. Tiden hos Tuhi tar såsmåningom slut och Mira beger sig senare ut på en lång vandring norrut mot Isbergen.

Mycket är oklart kring vad som händer kring Mira. Mira är själv ovetande, om både sin bakgrund och sitt öde. Men hon är i allra högsta grad levande och försöker så gott hon kan påverka sitt liv. Och ödet - eller  är det kanske stjärnorna, - för henne och hennes sällskap norrut. 

Annah Nozlin fortsätter med samma berättarglädje i Skugga över månen som i böckerna om Ekens dotter. Och det är den berättarglädjen, inlevelsen i karktärerna och de detaljerade miljöerna som är bokens styrka. Jag känner att jag är med Mira i det lilla huset i staden - i det som väl närmast kan kallas ett ungdomsfängelse - hemma hos Tuhi och jag känner att jag är med Mira och hennes vänner på den långa vandringen norrut. Och Mirn, gruvstaden i Isbergen tycker jag om. Den vita damen, den klämtande klockan, facklorna i munnen och att hissas ned i de djupa schakten. Här är Annah Nozlin verkligen på hemmaplan. Så är hon också uppväxt ett stenkast från Stora Stöten i Falun.

Jag gillar när Skugga över månen snuddar vid händelser i Ekens dotter. Att berättelserna hänger ihop men ändå inte. Skugga över månen är en helt fristående fortsättning på Ekens dotter. Men vi befinner oss i samma värld. Trädälvor är med även här. Och Irvs fästning  hägrar tryggt någonstans i fjärran.

Skugga över månen är väldigt mycket en del 1. Vi lämnar Mira, och hennes vänner när det är som mest spännande. Miras saga del 2 kommer och i en fortsättning kommer de lösa trådarna kunna knytas ihop. Och jag kan inte låta bli att hoppas jag dessutom får veta mer om vad det är som händer runt i kring i världen, de stora dragen och mer om hur det hela hänger ihop.

Läs om Ekens dotter här. Annah Nozlins hemsida återfinns här.

Boken är ett recensions ex från författaren som jag läste under mitt bloggsommarlov.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar